tisdag 31 mars 2009

Och angånde frågan om klassamhällets död: vem kan hävda att socialismen blott är historia när dagens klassamhälle, med alla dess gruvliga konsekvenser, framträder i ljuset, smutsigt och illaluktande i sin fasansfulla nakenhet?
Behovet av förändring är större än någonsin. Bara den blinde kan hävda att samhället är bra som det är.
Om klassamhällets (påstådda) död
Förra veckan publicerade SKL (dvs. Sveriges kommuner och landsting) rapporten "Vård på (o)lika villkor — En kunskapsöversikt om sociala skillnader i svensk hälso- och sjukvård". I rapporten påvisades skrämmande klasskillnader inom svensk sjukvård: hur lågutbildade och låginkomsttagare bemöts sämre inom vården, hur de ges omodern behandling med föråldrade metoder och mediciner, samt hur denna diskriminering leder till högre dödlighet för låginkomsttagare än för höginkomsttagare. Vilken vårdkvalitet en dödligt sjuk människa får är alltså beroende av hans/hennes inkomst. Är du fattig kan du förvänta dig att dö, har du mer pengar överlever du mer troligt. Detta alltså i Sverige. År 2009.

Man kan förvänta sig att detta, faktiskt fruktansvärt obehagliga avslöjande, borde leda till feta rubriker på löpsedlarna, uppretade folkliga proteststormar och kritiska uttalanden från opinionsbildare och politiker. Men nej, istället gick nyheten, bortsett från ett antal notiser, tämligen obemärkt förbi. I Sverige är vi visst upptagna med att bråka om små glasbitar i några kycklingfiléer. Nyheter om den sociala situationen i landet passar inte in i mediedramaturgin, här vill vi ha festlig sensationsjournalistisk istället. Det är uppenbarligen intressantare att läsa om kyckling än döende lågutbildade KOL-patienter. Folk vill inte se verkligheten, den är uppenbarligen alldeles för ful och mörk. Då är det trevligare att titta åt ett annat håll. Men verkligheten finns givetvis alltid utanför dörren, vare sig folk vill se den eller inte. Och verkligheten är ofta fruktansvärt ful.

Här är mer avslöjande statistik rörande det bortglömda svenska klassamhället:

- Ohälsotalen i Rinkeby var 103,0 bland kvinnor och 72,6 bland män 1998. Medelinkomsten var 103 700 kr 1997.I Djursholm var motsvarande siffror 19,1 och 10,2. Medelinkomsten var 258 tkr.

- Manliga högre tjänstemän lever i genomsnitt 7,9 år längre med full hälsa än manliga arbetare utan yrkesutbildning. För kvinnor är motsvarande skillnad 7,6 år.

- Barn i familjer med ekonomiska problem mår sämre än andra barn, både fysiskt och psykiskt. Barn som inte haft möjlighet att delta i aktiviteter, som exempelvis att gå på bio eller konsert, har också sämre hälsa. Barn till arbetare har högre dödlighet i både sjukdomar och olycksfall än barn till tjänstemän.

- Medellivslängden bland män är 8,5 år längre i Danderyd än i Arjeplog. Skillnaden mellan Danderyd och Botkyrka är ungefär lika stor.

- Dödligheten bland människor 30-64 år är betydligt högre för de 20 procent av Sveriges befolkning som har lägst inkomst, än för de 20 procent som har högst inkomst.Hjärtinfarkt är till exempel 4 gånger vanligare bland kvinnor, och dubbelt så vanligt bland män. Självmord är dubbelt så vanligt bland både män och kvinnor. Alkoholrelaterade dödsfall är 6 gånger vanligare bland män, och 4 gånger vanligare bland kvinnor.

Klass är alltså inte bara en fråga om arbete eller inkomst. Det är en fråga om livskvalitet, hälsa och rätten till ett värdigt (och inte förkortat) liv. Vilken klass en människa tillhör avgör hur länge hon tillåts leva, den som föds in i "fel" klass "förlorar" sisådär ett par tusen dagar av sitt liv.
Klassamhället är alltså en veritabel mordmaskin, fullt jämförbar med cancer och hjärtinfarkter.
Vem sa att klassamhället var historia?

Fakta om klassamhället: http://www.socialist.nu/fakta/klassamhallet.html
SKL:s rapport: http://brs.skl.se/publikationer/index.jsp?http://brs.skl.se/publikationer/start.jsp
Aftonbladet uppmärksammar rapporten: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4750722.ab


It's all about the ping pong baby!

måndag 30 mars 2009

Jag har upptäckt att Towa Carson är fantastisk. Inte bara för att hon gjort "Alla Har Glömt", men också för att hon gjort en låt om Daniel Iinattis hemort, Laxå.

Här finns "Alla Har Glömt": Towa Carson - Alla Har Glömt

Popvänstern

Man slutar aldrig förundras. Läste Erik Zsigas bok Popvänstern idag. Här buntar han ihop en brokig skara människor, allt från Stefan Sundström och Dennis Lyxén till Linda Skugge och Fredrik Virtanen. Alla tillhör de, enligt honom, den s.k. popvänstern. I ett kapitel skriver Zsiga om vad han anser låg bakom Göteborgskravallerna. I sin analys ger han artister som Advance patrol, Teddybears sthlm och Dennis lyxén skulden för det inträffade. Han belägger sin kritik genom olika citat, bland annat ett uttalande från Lyxén, "medan fransmännen barrikaderar gator med traktorer, sträcker sig svenskarnas revolutionslust sällan längre än en indignerad näve vid fikarummets bord." Boken går inte att ta på allvar. Inte bara på grund av befängda och trångsynta påståenden med avsaknad av andra belägg än hans egna och okritiska tolkningar, utan även på grund av Zsigas omogna framtoning och brist på respekt för ämnet han behandlar. 

Boken ger snarare sken av att vara en avundsjuk skildring av det kulturella Sverige, som sällan attraheras av hans egna nyliberala idéer. Vad annars kan få någon att skriva en bok som bygger sin teoribildning om pop-vänstern på att de är falska och oärliga människor eftersom de kritiserar kapitalismen samtidigt som de själva lever och tjänar sina pengar av den. Men för att citera Mattias Alkberg i samband med deras grammisnominering, "vi gjorde inte Tunaskolan för er. Vi gjorde den trots er. Vi gjorde den mer eller mindre mot er."

Gosh, jag visste inte att feber kunde vara så hemskt. Jag menar feber, det är ju bara ett lindrigt sjukdomstillstånd som i värsta fall leder till att man vaknar upp i sängen genomblöt av svett.
Men igårkväll var det något mer än så. Jag trodde att jag höll på att bli galen. Det var som att allt som är hemskt inuti mig försökte ta över mig, och jag måste kämpa emot det. En svart pöl av ondska och galenskap i mitt inre höll på att sippra ut i mina ådror. Jag var rädd för att se syner av gamla förruttnade kärringar och jag var rädd för att jag höll på att bli galen. Ett tag var jag nästan övertygad att jag var galen, och då blev jag skräckslagen över det. 
Vart vill jag komma med det här? Bara att man inte ska underskatta feberns effekter på psyket. 
Alltså det värsta jag vet i hela jävla världen måste ändå vara skolan, grundskolan var rolig men nu! Nu har det gått för långt, alltså när tre av fyra ska plugga istället för att spela ping pong har dett gått alldeles för långt! Skolan förstör ungdomen, skolan förstör dessa pura själars liv! Jag är rosenrasande, det här fungerar inte grabba tag i era racket och cykla till Gulan istället för att läsa er till döds!
DU ÄR SÅ JÄVLA
FIN OCH SKÖN
OCH MINA DRÖMMARS TJEJ
MEN JAG KAN
ALDRIG ALDRIG ALDRIG
BLI IHOP MED DIG
FÖR DU ÄR MODERAT
PISSMODERAT
MODERAT
KUKMODERAT
Just nu lyssnar jag på spellistan som heter ebba ebba, den består utav:

Olle Ljungström - Svenskt stål
Franke - Ställs mot dig
Olle Ljungström - Vi är som gjorda för varann
Olle Ljungström - Jag och Sverige
Air France - Collapsing at your doorstep
Franke - Ensamhetens anlete samt adress
Olle Ljungström - Kastrull
Franke - Aldrig förstå
Dungen - Du e för fin för mig
Dungen - Panda
Broder Daniel - I'll be gone
Olle Ljungström - Sju
Olle Ljungström - Nu är det jag som är kung
Air France - No excuses
Florence Valentin - Allt dom bygger upp ska vi meja ner
Eldvarn - Fångade av tiden som går
Air France - June evenings
Eldkvarn - Barn av sommarnatten
Broder Daniel - No time for us
Broder Daniel - Happy people never fantasize
Franke - Exil riktas inåt
Florence Valentin - Jag glömde bort att va rebell
Olle Ljungström - Blända livet
Florence Valentin - Haninge punks

Efter det ska jag nog lyssna på hitlistan!
Har jag tur eller ska jag bli terapeut?

söndag 29 mars 2009




Vattenfärg är fint. Vattenfärg och Anna Järvinen är mina bästa söndagar. Vad jag längtar efter Umeå just nu. Lägg det på minnet, den nionde april, om inte tidigare!

För ni som inte såg det på TV; Helena Jonsson vann världscupen i skidskytte!

Det är inte varje dag man skriver om sport på den här bloggen, men jag tänkte slå ett slag för skidskytte. Näst efter fotboll är det den sport som gör sig allra bäst på TV. Det som är  så spännande med skidskytte är så klart skjutmomentet. Det är där allt avgörs, missar du med en centimeter har du en betydligt mindre chans att vinna. Det krävs en oerhörd skärpa för att kunna fokusera på skyttet efter att ha tagit ut sig i skidåkningen. 
Det som är så imponerande med Helena Jonsson är att hon nästan aldrig missar. Dagens tävling var direkt avgörande och scenariot såg ut som följande: Jonsson låg sexton poäng bakom Wilhelm i den totala världscupen, vilket innebar att hon  helst måste komma topp tre i denna tävling, och samtidigt hoppas på att Wilhelm inte gjorde det, för att ha en chans att vinna totalen (det är ett komplicerat poängsystem som jag inte tänker gå in på).
De två rivalerna låg jämsides hela tävlingen och både två envisades med att inte missa ett enda skott. Dags för sista skjutningen, de två står bredvid varandra och kan höra om den andre missar eller träffar. Wilhelm börjar med en bom, Jonsson träffar, sedan träffar de båda tre gånger i rad, men Wilhelm missar sista skottet. Nu har Jonsson chansen, hon står kvar lite extra, om hon missar tar Wilhelm hem det hela... Men hon träffar! Nu är det bara att åka in i mål och världscupen är bärgad. Med minsta möjliga marginal. 
Ursäkta min tarvliga redogörelse, men det var en stor händelse för mig, och jag kände bara att jag ville dela med mig av den. Jag fascineras av dessa människor som kan hålla sig iskalla när det gäller som mest (kanske för att jag själv har så svårt för det).
Avslutningsvis måste jag säga att, även om jag inte bryr mig nämnvärt om prisgalor och vem som får vilket pris, Helena Jonsson om någon borde få bragdguldet!





Det här blir en helt underbar bakiseftermiddag. Jag ska så att säga vara bland molnen, jag och anna.

lördag 28 mars 2009

Christopher Sanders version på "Äppelöga" är värd en lyssning. Jag vet att jag länkat hans myspace typ 5 ggr redan, men man brukar ju säga sjätten gillt. Tror jag.

Här finns den: Christopher Sander

Apropå det, vad är grejen med Anna Järvinens skiva?

Det här ser oroväckande ut, om dom inte bara syftar på releasedatumet för vinylen.

:'(

Efter en koll på Piratebay så är jag lycklig: Man Var Bland Molnen
Haha, Love Antell hade en taxerad inkomst på 6400 kronor förra året, vilket geni!

fredag 27 mars 2009

Den här för dig, Björn!


hwasser - about that promise from Sebastian Rozenberg on Vimeo.
Bara för nöjes skull, helt utan dömande, tänkte jag hitta olika låtar som Florence Valentin lånat från på den nya skivan. Vissa saker nämns i PSL-intervjun, men långt ifrån allt. Fyll gärna på!

1. Spring Ricco - "Glasvegas - Geraldine", 03.40 in i "Håkan Hellström - Tro Och Tvivel"
2. Mitt Allt - "Le Sport - Tell No One About Tonight"
3. Vårt Hem Vår Borg - ?
4. 8 & 5 - Introt är något jag inte riktigt kan sätta, påminner om "Yeah Yeah Yeah's - Maps" men bara vagt. Någon som vet?
5. Du Kommer Gå Långt - "Dexy's Midnight Runners - Come On Eileen"
6. Bilen Brinner - Refrängen känner jag igen, men kan inte heller komma på vilken det är.
7. Såld Är Såld - ?
8. Jag Är Hellre Blind Än Ser Mitt Liv Utan Dig - Påminner om "Arcade Fire - Rebellion(Lies)" I början av versen när han sjunger "Jag förstår dom"
9. Mellan Krigen - "Parker Lewis - Trouble"
Diverse aspekter på politiken idag.

Nu har den årliga säljakten i Arktis dragit igång igen, och lika förutsägbart som alltid börjar folk skrika i högan sky om hur grym den är. Sällan blir det politiska masshyckleriet lika tydligt som när söta djur dödas. Människor som inte tvekar en sekund att sätta i sig grisar, kor, kycklingar eller lamm blir plötsligt alldeles till sig av ursinne när de ser bilder på söta sälungar som klubbas ihjäl på isen. Orsaken till upprördheten är uppenbar; sälungarna är helt enkelt betydligt sötare än grisarna (sen finns givetvis också nedärvda skillnader i matkultur, men dessa tror jag är av sekundär betydelse i sammanhanget).
Hyckleriet här blir pinsamt uppenbart, nästan vulgärt. Om du själv göder och stödjer dagens industriella köttproduktion, dvs. producerandet och dödandet av hundratusentals djur varje år för våra tallrikars skull, bör du se om ditt eget hus innan du börjar kritisera andra. Den osmakliga västerländska självgodheten blir bara alltför tydlig.
Sedan kan man ju fråga sig vad alternativet för befolkningen i Arkits är. Föds man på världens kanske ogästvänligaste plats har man inte så mycket annat än jakt och fiske att välja på. Finns det någon som förväntar sig att inuiterna ska övergå till att bli vegetarianer och börja odla sallad på glaciärerna?
Därmed inte sagt att man omöjligen kan kritisera säljakten (det kan man, och bör man – ett samhälle utan kritiska röster är inget samhälle), men snälla se till att gå ut från ert glashus innan ni börjar kasta sten. Det blir bara pinsamt annars.
Som den evigt vise Jesus från Nazareth sade: Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?
*
Debatten om säljakten belyser även några andra intressanta aspekter av den moderna politiska kulturen.
För det första hur uppenbart ytlig stora delar av samhällsdebatten är. Var är analysen, reflektionen och den sociala/ekonomiska/kulturella kontexten? Allt är sensationsjournalistik, fascinerande nyheter i ett läsvänligt format, men helst utan för mycket historik eller sammanhang, då blir det bara tråkigt.
Även diskussionen om bonussytemet i näringslivet visar på denna ytlighetstendens. Alla är givetvis (med rätta) förbannade över miljonbonusar till chefer som inte lyckats med något annat än att säga upp personal och driva företaget med förlust. Men ingen (i media och mainstreampolitiken åtminstone) verkar ha ägnat en tanke åt vad som ligger bakom dessa osmakliga jättebonusar. Få har påpekat att miljonbonusarna förutsätter ett visst ekonomiskt system, ett system byggd på oreglerad kapitalism och gigantiska klassklyftor.

Kopplat till detta är en annan aspekt av den moderna politiska kulturen, nämligen hur partikularistisk den är. Aktuella händelser placeras inte något i relevant sammanhang, allt ses som enskilda delar i sig själv, utan samband eller anknytning med det övriga samhället. Ta t.ex. tre angelägna områden i borgarnas politik idag, arbetsmarknadspolitiken, integrationspolitiken och skolpolitiken. Normalt analyseras dessa som vitt skilda politiska områden, utan några direkta kopplingar till varandra. Men faktum är att praktiskt taget samtliga politiska åtgärder på dessa områden är en del av en större politisk trend, ett överordnat mål om ni så vill, nämligen disciplinering. Skolbarnen, invandrarna och arbetskraften - alla ska disciplineras, och tvingas in i den föregivna samhällsmodellen, som kuggar i det industriella maskineriet. Skolbarnen ska hålla käften och plugga, arbetarna ska hålla käften och ta jobb till vilka villkor som helst, och invandrarna ska hålla käften och göra som staten säger (dvs. "integreras"). Disciplin, rättning i ledet!
Jag hävdar att det krävs en mer holistisk syn på världen och samhället, ett helhetsgrepp, som inte ser varje företeelse som en isolerad ö. Utan helheten kan delarna inte till fullo förstås.

Slutligen är politiken väldigt känslostyrd. Just pga. att den generellt sett är så ytlig bygger opinionsbildningen på att väcka känslor hos människor, inte övertyga dem med rationella argument. Fredrik Reinfeldt har en "statsmannalik framtoning", och därför borde folk rösta på honom, inte för att han företräder en politik som folk vill ha. Säljakt är fel eftersom sälungarna är så söta på bild. Känslor är så mycket enklare, det krävs bara att man tycker på rätt knappar, och samtidigt så mycket effektivare som politiskt verktyg.
Därmed inte sagt att passion och reflektion utgör ett motsatspar, det är de definitivt inte (människan är ingen rationell nyttomaximerande maskin som vissa verkar tro), men det är uppenbart att många idag inte tänker över sin politiska övertygelse, och de konsekvenser denna har, utan snarast låter sig styras av mediernas känslomässiga dramaturgi. Detta gör människor lättpåverkade, och lätta offer för falska demagoger. Passion utan bakomliggande eftertanke är livsfarligt, det borde inte minst historien ha lärt oss.

Men! Politik utan känslor är ett minst lika stort hot mot demokratin, något dagens svenska riksdag är ett obehagligt bra exempel på. En passionslös teknokratisk politik (dvs. administration) är, som jag skrev i ett tidigare inlägg, inautentisk politik. Utan upprördhet över orättvisor och förtryck kommer aldrig någon förändring komma till stånd, och den som inte blir förbannat över hur vår värld ser ut måste ha ett allvarligt fel någonstans. För att åter citera Antonio Gramsci: Jag hatar de likgiltiga.
Slutsats, det är i samspelet mellan passion och reflektion som politiskt engagemang skapas och närs. Förnuft och känsla är lemmar på samma politiska kropp.
Jag tror förresten det var David Hume som skrev något i stil med "Förnuftet är passionernas slav", mycket klokt.
Förresten, angående citat av upplysningsfilosofer har jag för mig att Benjamin Franklin sa att "öl är Guds gåva till mänskligheten". Det ska vi bejaka ikväll - Skål och revolution kamrater!

Hur blir det ikväll?


Än en gång visar Jerry Seinfeld upp sin talang för att hitta små, näst intill icke-existerande problem, som man ändå störs av oproportionsenligt mycket.

Problemet i detta avsnitt är när man hittar någon intressant att prata med på en fest. Allt som oftast lyckas kompisen som vart rätt tyst hela festen, komma in och avbryta dig och denna intressanta person. Du kan försöka med att vara lite otrevlig, vilket tar emot, då du trots allt gillar kompisen, men samtidigt vill lära känna denna nya person.

I detta läge är varenda ord vitalt, och du måste visa kompisen att ni kan ta det senare, utan att framstå som otrevlig för kompisen och den nya personen. Du vet att om du yttrar mer än någon ynka mening kan den nya personen hinna gå ut på rökpaus, sätta sig i den alltför trånga soffan, eller i värsta fall, lämna festen.

Med det sagt. Hemmafester är oftast fantastiska, och jag skulle egentligen till en ikväll. Nu blev den inte av, och jag ska dansa till klesmer istället.

Fredagscitatet: I won't get over you, even if, they're dying in Africa. I won't get over you, even if, they're crying in Africa.

Fredagstipset: Användbar sida för att ladda hem nya, ibland läckta skivor

torsdag 26 mars 2009

Jag har kommit på ett ideologiskt, eller kanske snarare konstnärligt, försvar för det stökiga, ostädade hemmet. Jag kallar det för kaosets estetik. Kaosets estetik ska betraktas som en aktiv motståndshandling, en protest såväl mot det klassiskt borgerliga skötsamhetsidealet som mot det moderna konsumtionssamhällets patologiska strävan efter perfektion.
Bjucke Bjukuk: Keep up the good work!

Alltså vad är det Herr Antell sjunger i Mitt allt att någon gör utanför Åhléns? När han sjunger det på Centralstationen på PSL så pekar han på någon dude också! Vad säger han?!?
*Helt hooked!*

PS. ja o gunnar kommer typ till umeå open på fredag! förfesten e 14.00 hos gunnar!

onsdag 25 mars 2009

DN, detta vedervärdigt självgoda Bonniervidunder, börjar ta sig!
Idag publicerades en ruskigt bra essä i Kulturdelen, om hur läkemedelsindustrin i allt högre grad sätter medicinska diagnoser på vad som tidigare betraktades som normalt mänskligt beteende, dvs. sjukförklarar det "normala". Forskare knutna till läkemedelsindustrin skapar aktivt sjukdomsdiagnoser, mer eller mindre ur tomma intet, och föreskriver sedan läkemedel mot dessa illusoriska sjukdomar.
Allt för att skapa fiktiva behov, vidga marknaden och öka profiterna.
http://dn.se/kultur-noje/essa/helsjukt-1.830165

Jag har själv tänkt en del på detta, alltså tendensen hos det moderna samhället att på förment vetenskaplig grund sjukförklara det annorlunda. Allt avstickande ska rationaliseras bort, det som inte passar in i det givna (rationellt-kapitalistiska) sociala mönstret måste till varje pris rättas till. Det gjuts i ny form, till ett prefekt kugghjul i det jättelika industriella maskineri som vi kallar "samhället".
Alla måste rätta sig i ledet, och marschera i takt mot den perfekta människan.

Slutligen fick Anna Järvinens nya skiva en femma (vad annars?), också i DN!
http://dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/anna-jarvinen-man-var-bland-molnen-1.829682
Herregud vilken enastående kvinna.

Om någon är intresserad av vidare läsning på området läkemedelsindustrin kan jag varmt rekommendera en lika skrämmande som tänkvärd artikel från New York Review of Books:
http://www.nybooks.com/articles/22237
En minst lika intressant artikel, på ämnet "skapandet av sjukdomar", från samma tidning:
http://www.nybooks.com/articles/20851

(Om någon tycker det är drygt att läsa så långa artiklar på en dataskärm har jag artiklarna i sitt ursprungliga pappersformat hemma någonstans, fria att låna för den som vill.)


Själv är jag förövrigt ganska bra på att rätta mig i ledet.
haha jag e full! DET HÄR E LIVET!! KOM IGEN HANINGE PUNKS!!!!!!!
du e mitt allt mitt allt mitt allt mitt aaallt dekaadeeeens
Min dröm!









tisdag 24 mars 2009

Vad längtar ni efter?
Alltså hur kan Florence Valentin låta sig vara förband till Glasvegas? Oj vad mycket mer dom förtjänar!

måndag 23 mars 2009

Idag har varit en osedvanligt intressant dag sett till vad som stått i dagstidningarna.
I VK (egentligen TT) kan man läsa hur det idiotiska premiepensionssystemet som Sverige införde på 90-talet lett till att svenska folkets pensionsbesparingar minskat med 33 miljarder på 14 år. Sedan 1995 har 264 miljarder betalats in i pensionssystemet, idag finns bara 231 miljarder kvar. Samtidigt försvinner närmare 2 miljarder av våra pensionspengar varje år som avgifter till banker och fondbolag, en nätt ersättning för att de förvaltar pensionspengarna så väl. Pensionsspararna betalar alltså 2 miljarder varje år för att några efterblivna räknenissar ska sänka deras pensioner. Det kallas omvänd Robin Hood-politik; ta från de fattiga (pensionärerna) och ge till de rika (bankerna). Jättesmart system ni kom på där, borgarsvin!
Detta är förövrigt även ett tydligt exempel på hur privatisering leder till försämrad effektivitet och lägre välstånd för folkflertalet. Marknadsekonomi när den är som sämst.

Vidare innehåller DN två intressanta artiklar. Först visas på DN Debatt hur cancer och cancerdödlighet i allt högre grad har blivit en klassfråga. Sedan visas i en annan artikel hur samma utveckling skett inom tandhälsan:

”Under 1990-talets ekonomiska kris urholkades tandvårdsförsäkringen, och efter regeringen Persons tandvårdsreform 1999 blev det ännu mer kostsamt att gå till tandläkaren. Samtidigt slopades nämligen den statliga prisregleringen; fri konkurrens skulle leda till att priserna sjönk, hoppades man. I stället steg de kraftigt.
Det har blivit allt dyrare att laga tänderna sedan början av 1990-talet. År 1993 stod patienterna för 39 procent av de samlade tandvårdskostnaderna, enligt en analys av LO. Tio år senare betalade patienterna 62 procent.”
”Det handlar om solidaritet, säger Björn Klinge. Men jag fruktar att vi även i framtiden får leva med ökande klassklyftor, både i samhället och i medborgarnas munnar. Den senaste tandvårdsreformen har inte löst det problemet. Om man till exempel måste laga tänderna för 15.000 kronor ska man själv betala nästan 9.000 kronor – det är en omöjlighet om man är arbetslös eller långtidssjuk.”
Slutsatsen är given: ”Tandhälsan är fortfarande en klassfråga i Sverige.”

Helle Klein på Aftonbladets ledarsida skriver om hur ”moderaterna banar väg för högerpopulismen”:
”Att stämpla asylsökande som lögnare är inget annat än en flirt med Sverigedemokraternas sympatisörer … Det Moderaterna gör är att göra det legitimt att rösta på ­partier som utmålar invandrare som troliga brottslingar”
”I boken ”Slaget om svenskheten” (Premiss) beskriver journalisterna Anna-­Lena Lodenius och Mats Wingborg hur Sverigedemokraterna ute i kommunerna agerar stödparti åt de borgerliga. Något som också forskarstudier visar.
De frågar SD:s presschef ­Mattias Karlsson om vilka partiet framförallt samarbetar med på lokal nivå:
”De borgerliga partierna, helt klart . . . Socialdemokraterna är mycket hårdare, de och Vänsterpartiet är de partier som står längst ifrån oss. De borgerliga partierna har en helt annan ­attityd”
”Intressant är också att ­dagens ledarskikt inom Sverige­demokraterna är sprungen ur framförallt det moderata ungdoms­förbundet.”
Det sista citatet är mycket intressant, men framförallt ruskigt skrämmande.

Slutsatser av dagens nyhetsskörd: 1. Klassamhället är inte historia, det är på väg tillbaka med stormsteg. 2. Myten om den rena ”liberala” borgligheten är just det, en myt. Det blå blocket är i själva verket en blå-brun röra, som luktar fruktansvärd illa.

Här finns två av artiklarna, de övriga borde inte vara så svåra att leta fram om man är intresserad:
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/helleklein/article4709504.ab
http://dn.se/insidan/det-ar-en-fasansfull-skam-att-vara-tandlos-1.826721
Alltså jag hatar er allihopa era jävlar!!! (förutom torkel som inte hade någon möjlighet att vara med)
Ey är det nån som fått tag på Anna Järvinens nya?!
Jag ställer min kropp till förfogande för den person som förmedlar skivhelvetet till mig!
Björnis till nästa gång jag och du ska dricka öl tillsammans så ska jag bränna en skiva med bara Fox N Wolf - Youth Alcoholic!!!!!!!
Scumbag millionaires


Saker jag måste ha:
- Pistol
- Filmkamera
- Vitt
- Öl
De säger saker som
är borta
Kanske aldrig funnits
Talar om
vålnader
Redan sprungna ur
icke-existensens träskmarker
Där vi
parerar oss med allt det
överväldigande material
sophögarnas botten
inne i metangasbubblan
Stanken så fruktansvärd
och ändå parant, i sin natur
Hur det för sig
omhuldande
för en ensam människa
som inte längre tror

söndag 22 mars 2009

Politiken har övergått till att vara en ren administrationsfråga, inte en arena för förändring och idealism. Den har blivit ett medel för bevarande, inte framåtskridande.
Med andra ord: Det politiska i politiken har gått förlorat - Politiken har blivit inautentisk.

Fast egentligen kanske det alltid har varit så. Tänk om demokratin redan från början bara var ett enda stort världsomspännande skämt?
Oj vad makten måste skratta gott år vår naivitet!
HOHOHOHO!
Boulevarden.
Blanda inte ihop integritet med otrevlighet. Otrevliga människor är bara dryga och överlägsna idioter som tror sig vara förmer än andra. Integritet är någonting helt annat, någonting betydligt ädlare än så.

lördag 21 mars 2009

Alltså vilka är det som ska på Umeå Open? Jag tror inte jag ska dit men tänk om typ nån asgaddig ska dit, typ Björn!

Förresten har du bokat bastuförfestrummet till ikväll?

Inatt ska vi ta en promenad i parken!

Louis-Ferdinand Céline - Världslitteraturens kanske främste cyniker.
Nu var det ett par år sedan jag läste den, men hans Resa till nattens ände tangerar nästan vad som är möjligt att uppnå i skriven text. Rekommenderas oerhört starkt.





Viktor, sudda bort din buttra min.

fredag 20 mars 2009

Förlåt till personen som jag skrev håll käften till! Jag bara slängde ur mig något, så groteskt utav mig. Jag ber om ursäkt!

torsdag 19 mars 2009


Angående kungliga band som släpper nytt - Junior Boys har nu släppt en singel - kallad Hazel - från deras kommande skiva Begone Dull Care. Dom har onekligen en del att leva upp till, jag håller fortfarande deras So This is Goodbye som ett av årtiondets bästa album så här långt.
Mitt intryck efter att ha lyssnat på låten ett par gånger är att dom har gått mer åt det poppiga hållet. Lite synd tycker jag, dom hade ett sound som dom var ganska ensamma om, men det har lite gått förlorat här.

I alla fall, det går att lyssna på låten här, så får ni bilda er en egen uppfattning:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11126-hazel/
Göteborg är nu sommar, nästan. I sin alldagliga pessimism tar man på sig jacka innan man går utanför dörren, och märker efter 2 minuters promenerande, att jackor är överflödigt.

Det förtjänas ändå att firas med en mer eller mindre klyschig sommarlåt!

Sommarlåt Nummer 1:

Daniel Lemma - If I Used To Love You Baby

onsdag 18 mars 2009

Bärs ikväll! Kom om du vill! Kom om du kan!


Dagens hatobjekt - Josef Fritzl.
Inte för att han var den störda och brutala våldtäktsman m.m. som han onekligen var, utan för att han har fått så förbannat mycket medial uppmärksamhet. Jag är fruktansvärt less på det närmast aburda intresset för morbida kriminalfall. Man frossar i sjuka detaljer, dömer folk utan kunskap och terroriserar både offer och förövare.
Tidningarna gör miljonvinster på en våldtagen, torterad och förslavad kvinna. Hon blir dubbelt utnyttjad, först av farsan och sedan av oss mediekonsumenter (även om det första såklart var oändligt värre än det senare). Osmakligt är bara förnamnet.

Det överdrivna intresset för det makabra är nästan mer makabert än det makabra i sig.
Favoritnamn just nu Facebook-Friend-Edition

My Maanmies

Daniel Iinatti

Freja Lantto-Heldebro

Vidar Jakobínuson

Per-Anton Runesson

___________________________________________

Det här visade Maja mig i måndags:

Jimmy Limit


Mycket snyggt!

tisdag 17 mars 2009

Jag tar härmed tillbaks allt om Phoenix nya skiva. Jag har lyssnat på den hela dagen, och jag har mått dåligt av att gå utanför rummet där musiken kommer ifrån. Tjacka plattan, eller ladda hem den, whatever tickles your fancy!
Konsten?

Kampen.

måndag 16 mars 2009

Ljud är ett jätteproblem idag

Vår föreläsare är så flummig att jag vet ingen levandes råd hur man ska förstå honom.
Han pratade om arkitektur och rumslighet, sedan om ljud som arkitektur och hur viktigt det är.
Helt plötsligt klämde han ur sig: "Ljud är ett jätteproblem idag". Sedan fortsatte han som om han inget hade sagt.
Vafan menar han.
I helgen var jag på Moderna Museet där det bland annat visades ett helt briljant verk av videokonstnären Jesper Just.
Han använder sig av klassisk dramaturgi och hollywoodianskt bildspråk i sina kortfilmer, det som särskiljer dem är att karaktärerna kommunicerar genom sång istället för dialog. Det är oftast endast män i rollerna som förmedlar starka känslor mellan varandra. 
Synd bara att jag inte hittade videon, som jag själv såg, på youtube. Men här är ett annat exempel:

Ikväll är det pingpong! Kom om du kan! Kom om du vill!
____________________________
__________________________ _
_______________________ ____
____________________ _______
_________________ __________
______________ _____________
___________ ________________
________ ___________________
_____ ______________________
__ _________________________
Du var så lycklig över att ditt liv varit så äkta, så fullt av fint.
Jag sa att man gjorde sig också till ibland. Man gjorde sig också till.

söndag 15 mars 2009

"Helgreflektion", "söndagsreflektion" eller något i den stilen
Nej, nu tycker jag att det blivit för mycket hat här. Låt oss bryta av med lite politik (men vad är mer politiskt än hat frågar sig den uppmärksamme! Och jag säger inte emot. Men i alla fall.). Jag spinner vidare på min egen förmätna tradition och kallar det för "helgreflektion", "söndagsreflektion" eller något i den stilen. DN har ju sin värdelösa "Niklas Ekdal - Söndag" (numera "Peter Wolodarski - Söndag") och GoJ kan väl knappast vara sämre än Bonniers pinsamt odugliga men ack så egenkära flaggskepp?

Så, till saken. För ett par veckor sedan var det feministfestival här i stan. På festivalen var bara kvinnor, barn och transpersoner välkomna. En av arrangörerna motiverade beslutet med att hon "inte kunde bryta sig ur sin könsroll om män tilläts komma".
I sedvanlig ordning kände sig mängder med medelålders män oerhört kränkta av denna utstuderade diskriminering, och jag kan tänka mig att insändarsidorna glödde av indignation. Själv tycker jag att det blir lite patetiskt när att somliga män blir så ohyggligt provocerade av denna typ av ställningstaganden. Politiken och offentligheten har ju trots allt varit en exklusivt manlig arena sedan åtminstone antiken, och att då känna sig jättekränkt av att kvinnor agerar i den politiska sfären utan hjälp av män är ju minst sagt löjeväckande.

Men! Även jag är dock kritisk mot detta beslut (och i synnerhet den teori som det ger uttryck för) om än på andra grunder än kränkt manlig självkänsla (hoppas jag i alla fall).
Bortsett från det befängda i att påstå att man inte kan "bryta sig ur sin könsroll" i närvaro av män (som om könsroller enbart skulle skapas/upprätthållas i interaktion med det motsatta könet. Som om män som umgås med andra män i grupp, på något sätt genom frånvaro av kvinnor skulle bli fria från manliga könsstereotyper. Hockeyomklädningsrum någon? Nej, könsroller är betydligt mer komplicerade än så) är jag kritisk till det då jag ser det som ett uttryck för den identitetspolitik som jag är så urbota less på. Identitetspolitik, ett typiskt modefenomen från 90-talet som levt kvar alltför länge, ser jag som en återvändsgränd för de progressiva rörelserna. Den är nämligen behäftad med flera problem, som snarare gör den kontraproduktiv än radikal.
Ett klargörande först. Identitetspolitik är väl ett ganska vagt begrepp, som saknar en självklar definition, varför vissa missförstånd kan uppstå. Här används identitetspolitik i meningen att politisk praktik ska byggas på upplevda identiteter, vare sig det handlar om kön, sexualitet etnicitet eller annan valfri identitet.

Problemen men identitetspolitiken är alltså flera. För det första har vi svårigheten med identiteten som sådan. En fungerande identitetspolitik skulle förutsätta att människor kan placeras i klara, entydiga och rigida identitetskategorier, vilket naturligtvis är omöjligt. En kvinna är inte bara en kvinna; hon kan vara hetero- bi- eller homosexuell, kristen, ateist eller muslim, arbetarklass eller överklass, socialist eller folkpartist, infödd svensk eller invandrad somalier, osv. osv. Identiteter är alltid multipla, kluvna och flyktiga, och ingenting som enkelt kan fästas på människor. Man kan inte placera människor i bestämda fack, människorna överskrider alltid dessa bestämda kategorier.
Att bygga politik på identitet skulle innebära väldiga problem för mig. Jag är en medelklassyngling men samtidigt socialist, jag är man (med skägg dessutom) men samtidigt feminist, jag är en vit, blond, blåögd svensk men samtidigt hängiven antirasist. Identiteterna står alltså i konflikt med varandra, och det blir således problematiskt att bygga politiken på denna kluvenhet, denna instabila grund.

Sedan kan man fråga sig om inte identitetspolitik (som ju i grunden är ett jämlikhetsprojekt) snarast resulterar i ökade skillnader, ökade fördomar och försvårad segregation. För det första kan identitetspolitiken av omgivningen tolkas som ett avståndstagande, och således försvaga stödet för jämlikhetssträvandet. Men framförallt tror jag att det kan befästa rådande fördomar, att man istället för att bryta sig ur den roll som givits en i själva verket bekräftar denna. Man tror sig skapa en självständig egen identitet, i motsats till den som givits en av det omgivande samhället, men istället slår denna "nya" roll över till en patetisk överdrift (nästan parodi) av den ursprungliga, förtryckande, rollen. Det var detta som hände bl.a. Négrituderörelsen under 1900-talet. Den "självständiga" identitet man bejakar blir oftast i princip samma som den identitet som skapats åt en, dvs. man bejakar omedvetet sitt eget förtryck. Man faller in i precis de stereotyper som man tror sig bekämpa.

Vidare riskerar identitetspolitiken att leda till söndring, och även på så sätt motverka sitt eget syfte. Om varje upplevd identitet ska ha sin egen självständiga rörelse leder det till betydande splittring av en progressiv rörelse med i grunden samma mål. Att söndra och härska är en metod makten alltid använt mot upproriska frihetsrörelser, att då göra söndringsarbetet åt dem är nästan lite väl generöst.

Till sist tycker att identitetspolitikens teoretiska grund, samt praktiska uttryck, känns tämligen reaktionära. Att tro att samma medfödda identiteter automatiskt skapar samhörighet och gemensam politisk plattform är inte bara naivt, det är även vådligt. Den ståndpunkten är en gren på samma djävulska träd som föder etniskt betingade inbördeskrig runt om i tredje världen. Det är ett uttryck för en förlegad tro på människan som oföränderlig, en kvinna är alltid en kvinna, en blatte alltid en blatte. Det är ett arv från avsevärt mörkare tidsåldrar än dagens. Förlegat och reaktionärt helt enkelt, och således inget för en modern vänster.

Så, för att sammanfatta:
En feministisk man är alltid en betydligt större tillgång för kvinnoemancipationen än en antifeministisk kvinna, en intellektuell socialist bidrar betydligt mer till socialismen än en moderat industriarbetare. Identiteten är inte viktigare än värderingarna.
Att tro att den feministiska rörelsen blir starkare av att bara innefatta kvinnor är att spela reaktionen rakt i händerna. Och det har den absolut inte råd med.



Jag känner att jag hatar rätt så mycket så jag skulle gärna vilja bidra med lite!
Den person som jag hatar mest av alla i hela världen just nu är Judge Judy, hon är så otroligt jävla äcklig på alla sätt, det spelar ingen roll hur jag beskriver henne, det handlar bara om att hitta på så många negativa ord som möjligt så prickar man rätt. Hon förtjänar ingenting alls

lördag 14 mars 2009

Phoenix, med sin hypermelodiösa musik, är ett band som stått mig tämligen nära hjärtat. Nu har dom släppt sin nya skiva "Wolfgang Amadeus Phoenix" och jag känner mig av någon anledning lite besviken. Den påminner mycket om den senaste skivan "It's Never Been Like That", fast lite mer synthar, och inte lika "slick" ljudbild. Jag tror aldrig jag vart med om den där känslan att man blivit trött på en artist för att dom låter likadant skiva efter skiva, snarare tvärtom, mer av det goda. Om Håkan Hellström skulle släppa 5 skivor som alla lät exakt som "Ett Kolikbarns Bekännelser" skulle jag förmodligen vara en glad kampare, tyvärr funkar det inte riktigt här. Kommer jag alltid känna såhär från och med nu? Är det som med bakfylla, att när man väl fått det en gång, så är man dömd för livet? Jag hoppas inte det, och jag hoppas jag kommer älska skivan om en vecka då jag kunnat lyssna på den koncentrerat i MP-trean. Jag återkommer!

Här finns låtar från skivan!


Vilka missfoster. Özz, vi förstår, du är invandrare. Shan The Man, du är inte med på bilden, men du borde dött för länge sen. Ni andra två, jag såg en av er på femman för en vecka sen, och jag kan uppriktigt säga att jag seriöst funderade över hur man kunde komma upp till taket på mitt hus och få ett slut på detta, för tydligen så finns det andra likasinnade missfoster som gillar er, som hindrar er från att hata er själva, såsom en riktig människa skulle göra. Om ni mot all förmodan skulle förstå vad ni gjort, så har ni en länk till utvägen här

fredag 13 mars 2009


Vem vet mest? Ja, inte är det då Jan Björklund! Han är nämligen helt jävla dum i huvudet. Det är intressant att han är just skolminister, jag tror inte ens han hade klarat av lågstadiet.
Vem är fulast då? Det kan däremot mycket väl vara Jan Björklund. Han har röven där han egentligen ska ha ansiktet, och rövhålet där munnen ska sitta.
IIIIIIUUUUUUHHHHHHH! Äckel-Jan
För de som gillar sport: http://www.atdhe.net/
På sidan visas dagligen massor av direktsänd sport, alla de bra fotbollsligorna till exempel. Personligen har jag fastnat för NBA. Utah Jazz och Detroit Pistons är två de lag jag gillar bäst. Boston Celtics är också ganska fina.

Bliv vid din läst? Dårskap Luther!
Förresten, angående debatten om musik idag och igår.
Många hävdar att det görs mer skitmusik idag än förut (med förut åsyftas vanligen 60- och 70-talet).
Jag skulle vilja betvivla det. Jag tror den åsikten snarare bygger på att dagens skitmusik är så mycket påtagligare och mer irriterande än gårdagens. Man bombarderas– genom radio, tv och andra medier - obönhörligt av nutidens skitmusik, medan gårdagens skitmusik i stort är bortglömd (just för att den var så dålig). Jag tror att det gjordes minst lika mycket skit på 60-talet som idag, det är bara det att ingen minns den längre, precis som ingen jävel om 40 år kommer komma ihåg vem idol-danny var. Men just för att dagens skitmusik är så nära känns den så mycket sämre.
Skulle man lyssna igenom en toplista över vad som sålde bäst eller spelades mest på radio 1966 tror jag nog att man skulle bli lika bedrövad som av att lyssna igenom en dylik lista från 2009. Melodifestivalen (en bra måttstock på vad som går hem i stugorna) var väl inte speciellt mycket bättre på 60-talet än idag? Den typen av musik har väl alltid varit vedervärdig?

Det historiska minnet är selektivt, och mycket sållas bort i processen.

Snoddas var knappast lika vulgär och motbjudande som Alexander Bard, men inte fan gjorde han speciellt mycket bättre musik!
Torkels ännu oprövade, men troligen, fantastiska recept på en perfekt fredagförmiddag:

* En snus som Samuel var vänlig nog att lämna kvar till mig
* Ett bad
* Van Morrisson - Astral Weeks
* Vetskapen att kvällen förmodligen kommer vara full av vänner

Dessa ska då avnjutas samtidigt. Om man vill göra en heldag av det och inte riktigt fått nog av Van Morrisson, kan man efter badet se filmen "Harold and Maude", och lämnas med en känsla av välbehag som kommer stanna kvar ända till sömnen.

jag har körkort

ska vi åka på roadtrip?

torsdag 12 mars 2009


Vem vet mest?
Ja, det kan man ju fråga sig. Klart är i alla fall att Rickard Olsson är det största rövhålet.
Olle Ljungström i all ära, för jag har alltid tyckt att han varit rätt bra men det är faktiskt Perssons Pack som gäller. Jag vet att ingen bryr sig men deras skiva motsvarade med råge mina oförskämt högt ställda förväntningar. Den är bra och framförallt så underbart äkta. Jag blir skitglad av just detta genuina som de förmedlar. Låten Krig och kärlek rekommenderar jag till alla mina vänner. Till Olle Ljungström kanske jag får tillfälle att återvända så snart jag hunnit lyssna på hans nya.

Det här inlägget får bli en kort summering av vad jag har att säga om det ni skrivit under den tid jag varit inaktiv här. Dock bara det rörande musik. Om jag sprider ut det som kommentarer passerar det obemärkt förbi och något liten effekt vill man ju uppnå. Och som sagt: kortfattat. Billy Bragg är skitbra. Jag håller inte riktigt med Björn i hans utläggning om Air France/modern musik osv. Tycker att det är en alltför vetenskaplig syn på något sätt, tror att Gunnar var inne på det men det handlar om uttrycket. Att uttrycket ska utvecklas och bli "bättre" finns det väl egentligen ingenting som pekar på. Visserligen inte heller på motsatsen. En sak som jag tänkte på är att den musik som den stora allmänheten lyssnar på är väldigt mycket osmakligare än den var förr, andelen skitmusik är, som jag ser det långt mycket större idag. Jag känner inte att jag orkar fördjupa mig i det här nu. Jag räknar istället kallt med att ämnet kommer stötas och blötas friskt så snart vi samlas så skit i min lilla kommentar.

Mer kortfattat: Jag kunde bara Bon Iver på Torres. Anna Järvinens nya verkar underbart, jag befarar att jag inte längre kommer kunna eller vilja värja mig. Jag har upptäckt ett par helt fantastiska låtar med Simon & Garfunkel som på något sätt gick mig förbi när jag på högstadiet förkovrade mig i deras musik. Flowers never bend with the rainfall och A poem on the underground wall heter dem. Även Dangling conversation kan läggas till. The Clientele är mycket bra band. Vad mer. Perssons Pack.

Och: Minda drömmars stad är fenomenal. Det trodde jag som inte, inte att den skulle vara så bra. Synnerligen mysig berättelse.

Björn ska såklart ha beröm för det om Socialism/religion, fint. Pingisbilderna = beyond fina. Om jag får säga det själv.
Tillgången på läkemedel är en medborgerlig rättighet, inte någonting som ska vara beroende av storkapitalets godtycke och profithunger:
http://www.raddaapoteket.nu/


Det här är äckligt bra grejer, ändå har grabben bara 28 563 profilvisningar. Skamligt!
http://www.myspace.com/daveidspace

onsdag 11 mars 2009

Olle Ljungström - Sju

Jättebra!
Varje Goliat har sin David!


Astrids hästar

tisdag 10 mars 2009




Gorgeus Miles
Jag skriver ju inte här längre alls typ, jag skriver bara på min andra blogg, men idag skrev jag två listor på den andra som jag lika gärna kan publicera här också.

INSPIRATION:
- LAMPOR SOM HÄNGER SÅ STILLA
- FLICKOR SOM UTSTRÅLAR BLOMSKHET
- SOMMARLOVSUNGDOMLIGHET
- RIKTIGT STORA SAKER, HELST YTOR
- ANTON FORS

MUY BIEN:
- ZUMO DE NARANJA
- PUNK
- FUTBOL
Inspirerad av Göteborgs ursäkt till att kunna dricka 5 dagar i veckan, så tänkte jag göra en Quiz/Hyllning till bra låttexter. Priset är en semla när jag träffar vinnaren i fråga, vilket jag tycker är ett ganska fint pris ändå.

Quizet går till så att jag kommer skriva en mening eller två ur en text, och då ska ni gissa vilken låt och artist texten kommer ifrån. Priset utdelas till den som svarar rätt på alla frågor, helst utan att använda Google.

1. "You look like a mirror to me / I am not saying that I think you're ugly / Just hard to look at" 2008 när börjar matchen?

2. "I hope that I can hold on to you / The beauty that I'll never match" 2004 producerad av Jari Haapalainen

3. "But there's no way I can compare / All them seas to this affair" 1975 blod

4. "If you always get up late you never gonna be on time / And thats a shame / Cause I like you / I never see you" 2002 fest

5. "I was fooled by your blouse / Spit out by your mouth" 2007 flanellskjorta

6. "Det känns som jag är 17 år / Det känns som jag är 16 år / Varför är jag här" 2003 quiff

7. "Close my eyes / Feel me now / I dont know / How you could not love me now" 1996 alla hjärtans dag

8. "I'm gonna try for the kingdom / If I can" 1967
LSD
9. "Here is cold / And I'm not here" 2001 flygplan

10. "You can't reach me / Because I'm way beyond you today" 2003 trummmaskin
Anna Järvinen

Christopher Sander

En, respektive två nya låtar från deras nya skivor. Pass på!
Försenad veckoslutsreflektion

För några veckor sedan lyssnade jag på en högerdebattör som gästföreläste på Umeå universitet. Föredraget handlade egentligen om någonting helt annat, men i sin iver att plocka polemiska gratispoäng av sin publik (till största delen bestående av kritiskt inställda vänstersympatisörer) sökte föreläsaren jämställa socialismen med kristendomen. Socialismen var tydligen 1900-talets stora frälsningstanke, kristendomens moderna arvtagare, som (likt kristendomen) syftade till att nå paradiset, om än på det världsliga planet. Marx var profeten, Lenin, Stalin och Mao hans lärjungar, och Det kommunistiska manifestet var minsann den Heliga skrift. Till sist var socialismen även utomordentligt antisemitiskt, eftersom man uppenbarligen, likt kristendomen, ville ”omvända” judarna.
Detta, att socialismen/marxismen skulle utgöra ”1900-talets sekulära religion” är en vanlig uppfattning bland i synnerhet västerländska liberaler, en missuppfattning som helt okritiskt upprepas som ett självklart mantra av dessa självutnämnda ”intellektuella”.
Nu vet jag inte hur många av dessa liberaler som själva tror på sitt skitsnack, de flesta hävdar nog denna tes av rent provokativa och polemiska skäl, helt enkelt för att hånfullt jävlas med sina politiska motståndare (jämförelsen socialism – religion blir ju extra provokativ med tanke på socialismens uttalade sekularism och historiska antiklerikalism, ”religion är opium för folket” etc.).
Men det begränsade antal liberaler som faktiskt tror på sitt eget skitsnack bygger, som jag ser det, sin förvirrade tes på en missuppfattning om vad religion faktiskt är, samt på en fundamental sammanblandning av funktion och syfte.
Man ser vissa ytliga likheter mellan å ena sidan religiös dogmatik och liturgi, och å den andra sidan den historiskt reala socialismens uttryckssätt (främst i Kina, Sovjet och i viss mån Kambodja). Man ser bilder av Lenin och tänker på ortodoxa ikonmålningar, man ser åsiktsförtryck och tänker på inkvisitionen, man ser persondyrkan och tänker på gudsdyrkan, man ser dogmatisk stelhet och kopplar denna till strikt bibeltolkning, man ser skenrättegångar och tänker på häxprocesser, och man ser modern kollektiv hysteri och kopplar denna till medeltida religiös hysteri.

Ingen av sessa tankekopplingar är i sig felaktig, men många misstolkar både dess historiska orsaker och dess politiska implikationer. Att någonting tar sig uttryck som vi idag förknippar med religion betyder inte det att fenomenet i sig är religiöst till sitt väsen. Det enda det visar är att det existerar en viss historisk kontinuitet (det är svårt att över en natt göra sig av med ett 2000-årigt arv), samt att det verkar finnas ett visst behov av dessa typer av riter/uttryck i mänskliga samhällen. Åsiktsförtryck (alla nutida inskränkningar i yttrandefriheten), Persondyrkan (Idol), dogmatisk stelhet (tron på den Fria Marknaden), skenrättegångar (Guantanamo) och kollektiv hysteri (Wall Street) kan man även hitta i dagens ”fria” västerländska samhälle, men det visar bara att dessa religiösa uttryck fyller en praktisk funktion i samhället, vare sig som repressiva verktyg för makten, eller som ett sätt för människan att skapa sig ett högre syfte. Det betyder däremot inte att Idol eller Wall Street skulle vara religiösa institutioner.

Med Hannah Arendts ord blandar man helt enkelt ihop funktion och syfte (eller funktion och essens). Socialism är religion eftersom den socialt, psykologiskt och emotionellt fyller samma funktion som traditionella religioner har gjort genom historien, och gör än idag. Intresset ligger inte i vad socialismen är såsom ideologi eller politisk praktik, inte heller i vad dess ”talesmän” själva har att säga. De historiska och teoretiska källorna lämnas olästa, och intresset läggs enbart på socialismens funktioner, och allt som fyller samma funktion kan enligt detta synsätt per definition sägas vara samma sak. Det är som att man skulle kalla en tandborste för en kniv, eftersom man i fängelser ibland använder dem som mordredskap. Eller som att kalla tidningar för vedträn, eftersom man med fördel kan använda dem för att göra upp eld.

Pratet om marxismen som 1900-talets stora religion är bara oreflekterat dravel, löjeväckande trams utan tillstymmelse till historisk förankring. Sådeså.

måndag 9 mars 2009

lördag 7 mars 2009

Spådomskonst
*





fredag 6 mars 2009

Björn, jag håller med dig på vissa punkter, men ändå.

Angående kanoniseringen håller jag med dig. Det handlar helt enkelt om nostalgi och nostalgin har även drabbat vår generation på något underligt sätt, vi var ju inte alls närvarande när det hände.
Jag ogillar rocknostalgin lika mycket som jag ogillar 68-nostalgin vad det gäller den politiska aktivismen. Det går inte att jämföra den tidens samhälle med det vi har idag. Idag finns det så mycket mer - även fast de flesta är dumma i huvet - det finns fler subkulturer idag som inte alls följer mittfåran, de kanske knappt märks, men de finns. Verkligen. Jag tycker det är större att vara motstridig idag än var det var för fyrtio år sedan. Då handlade det verkligen om att passa in.

Det är svårt att jämföra om dagens musik är mer nyskapande än gårdagens dito.
Detta klipp kan tas som exempel: http://www.youtube.com/watch?v=HICsPNm2ARY (Sevärt inte minst på grund av att en av de första kvinnliga rockgitarristerna medverkar i videon.)
Skulle någon spela samma sak idag, ja, knappast skulle det klassats som nyskapande, snarare gubbigt och tråkigt, det är ju bara trummor, bas och gitarr.
Men när det kom, det var bland det mest hutlösa folk hade hört!
Beatles skapade ramaskri för att de inte var snaggade, idag skulle ingen kalla dem långhåriga såsom de såg ut vid deras första skivsläpp.
Jämförelsen tycks för mig nästintill omöjlig att göra. Framförallt onödig.
Det är väldigt få artister och musikskapare som funnits sig en egen genre, utan några referenser till tidigare.

Angående den digitala revolutionen håller jag med dig om att bredden har blivit miltals vidare. Men med min naiva, nästan religiösa, tro på musiken, att musik är så mycket större än instrumentering och att det aldrig kommer slutas göra bra och ärlig musik, tror jag inte kvalitén har höjts, möjligtvis förutsättningarna.

Och de här taggarna mot gitarr, bas och trummor-konstellationen som du verkar hysa. Det förstår jag inte, som om det skulle vara en genre. En genre som bara förkunnar nostalgi och strävan bakåt. Så är inte fallet.

torsdag 5 mars 2009



Vackra, rara, fina. Du kommer ha så många runt omkring dig, och så många som vill visa dig allt. Du kommer följas av symfonier i skyn, och allt kommer förvandlas till vatten runt dig. Allt det fula kommer bli fint, och de bergväggar du inte kan se toppen på, kommer vara under dina fötter. Hoppas du vet det.
Röker du?
Nej, jag njuter!
Om vi bytte roller

och du blev som jag
skulle du ge mig en chans
men inte ge dig själv en chans

jag blev som du 
och skulle ta chansen, som inte gick hem
för att du inte gav dig själv en chans

men om jag inte ville ge upp
skulle jag vänta på dig, tills du
kliver ur din puppa och vågar möta omvärlden

onsdag 4 mars 2009

http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=736990

Kolla första inslaget, haha, vi var ute och lirade boll idag så ba hände det här!


http://www.youtube.com/watch?v=9GUa-8y1HSQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VqkH9iDxqaI&feature=related
http://www.myspace.com/theairfrance

Air France
När man lyssnar på dem slås man omedelbart av att det här utgör det slutgiltiga, det definitiva, beviset på 2000-talets musikaliska seger över samtliga tidigare epoker i historien. Det är som om hela musikhistorien bara varit ett enda långt förspel inför denna orgasm, en brokig transportsträcka till det fulländade.
Alla Coltranes, Bowies, Youngs, Dylans och Morrisseys tvingas obönhörligt kapitulera inför den fullkomligt makalösa armé av ljud som Air France frambringar.

Sedan kommer man att tänka på att denna perfektion är teoretiskt helt omöjlig att uppnå med en klassisk uppsättning av trummor, gitarr och bas, eller om man så vill, med en ensam akustisk gitarr. Den kreativa fullkomlighet som uppnås hos dessa göteborgare går faktiskt inte att åstadkomma inom rockens eller den klassiska popens musikaliskt snäva ramar.
Med marxistisk terminologi skulle man kunna säga att de rådande produktionsförhållandena har blivit förlegade, och omsprungna av franska flygplan. Rocken är feodalismen, Air France den vidunderliga kapitalismen.

Torkel, Air France är kanske din finaste gåva till mig. Dom är som en enda lång lycklig dröm, precis som du. Tack Tommy!
Det man funderar på natten när man lyssnar på Belle & Sebastian.

Var Strindberg lika mycket gitarrspelare som han var suput? Tänk om.

tisdag 3 mars 2009

Dent May And His Magnificient Ukulele. Som tidigare sagt, lite töntigt, men hans cover på "When You Were Mine" är otroligt vacker.

Den finns här på hans myspace.

Hans röst påminner lite om Billy Bragg tycker jag, och för att smälla två flugor i en smäll kan jag alltid tipsa om hans låt "A New England"


USA sår hat,
och skördar följaktligen också våld
Från Kabul och Baghdad, till New York och Washington

Är det någon som på fullaste allvar blir överrraskad? Alltså helt seriöst?