tisdag 19 oktober 2010

Bamse hämnas på Magnus Uggla
1989 hånade Magnus Uggla lapplisor i en låt. Nu får han igen i serietidningen Bamse, skriver Aftonbladet och Sydsvenskan.Ugglas låt heter "P-F"och syftar på parkeringsvakter. Låten upprörde Bamses skapare Rune Andréasson, som tyckte att Uggla hade gått för långt. Han ritade en seriestripp om saken, som inte fick publiceras förrän efter hans död.-Han tyckte att Uggla slog mot de svaga, det gillar inte Bamse, säger sonen Ola Andréasson till Aftonbladet.I serien bestämmer sig figuren Mård-Lisa för att bli parkeringsvakt. Hon märker dock snabbt att sådana är impopulära, och när popsångaren Uggel-Guggel hånar henne i en låt blir trakasserierna värre. Hon bryter samman och säger upp dig. Till slut är olyckan framme och Uggel-Guggels barn är med om en olycka till följd av en felparkerad bil. Allt går dock bra, och dessutom svänger opinionen och invånarna demonstrerar för Mård-Lisa och Uggel-Guggel säger förlåt.Magnus Uggla tar kritiken med ro.-Jag blir stolt när jag läser det här, säger han i sitt radioprogram "Uggla i P4" i Sveriges Radio.Serien publiceras i nästa nummer av Bamse.
Källa: TTPublicerad: 15 oktober 2010 kl 15.18

orkar inte lägga in jävla mellanrum data krupp

måndag 11 oktober 2010

Måste rebloga

- Mattias Alkberg

Höstföljetong - del 2

Över det lilla sundet beger vi oss nu och vi får följa Norrbyskärs uppladdning inför den stora sammandrabbningen. Lagen är bittra konkurrenter, Norrbyskär hade förlorat bortamatchen i våras, endast två poäng skiljer dem åt i tabellen och bara ett fåtal matcher återstår innan serien skriver bokslut. Men solen lyser över ön och över säsongsarbetarna som håller på att ställa ordning timret runtom fotbollsplanen. Storpublik väntas, hela ön har fått ledigt av Kempe för att se denna avgörande match. Därför måste läktare iordningställas. Man bygger läktare av timmer. De börjar med att lägga ut ett jämnt tätt lager, sedan viras första lagret samman med hjälp av rep. Och för varje lager som läggs ut, används en stock mindre för varje lager, detta gör att läktaren får en sluttande framsida som vetter mot planen. Fyra meter från marken är man längst upp läktaren, och tack vare att dylika konstruktioner uppställs runt hela planen, får hela ön parkettplats till matchen.
Thomas Jacob är lagets store ledargestalt, om man varken inräknar Kempe eller Vår Herre, och han hade stigit upp tidigt denna morgon, dels för att samla laget till välsignelsen av pastor Symeon, dels för att han var en aning nervös, i smyg förstås, och således haft en dålig natts sömn. Vi ser hur han kollar över sundet mot Norrbyn, han ser hur molnen vräker sig ned över fastlandet, alltmedan han vänder sig om och märker hur soligt det är på ön. Han vandrar grusvägen fram och anländer till planen.
”Det ser strålande ut” säger han till arbetarna som alldeles strax är klara med läktarna.
”Tror Ni på vinst i dag?” säger en av dem.
”Det ser strålande ut” upprepar han mekaniskt och går därifrån.
Nu hälsar han på Johannes, son till pastorn och döpt efter Johannes Döparen. En fenomenal fotbollsspelare är han, anfallare och trots att öborna verkligen är frikyrkligt fromma, vilket inte vill säga lite fromma, har ett smeknamn spridits, ty humorbefriade är de inte: Han kallas Johannes Dräparen. Skulle hans fader pastor Symeon få vetskap om detta, då vore sonens idrottskarriär över, således används smeknamnet varsamt i rädsla för möjliga konsekvenser.
”De är bra Hörnefors” säger Johannes Dräparen.
”Jag vet det” säger Thomas Jacob. ”Det blir en tuff match, men vi ha Gud Fader på vår sida.”
Fort nu, över till Norrbyn måste vi fara. Hörnefors har anlänt till färjläget. Vi ser dem modfällda efter att de tillryggalagt bussresan, men ännu väntar ju båtresan!
”Fyfan” säger mellanbrodern Knut Nordahl när han kliver ur bussen, ännu regnar det kraftigt. ”Det verkar ju storma över havet!”
”Tyst nu, svär vi på ön kommer vi inte hem” säger tränare Alrik Svensson.
”Sådan tid ni tog, jag var just på väg att åka över utan er” säger Färjkarlen till dem.
”In i båten med er.”
”Den här?” frågar Gunnar och pekar på båten Färjkarlen sitter i.
”Ja, vår färja är sönder. Denna är vår reservbåt, gnäll inte, hoppa i.”
Båten är en fem meter lång, öppen träeka utan motor, endast med vind i seglen och muskler vid rorkultarna kommer båten att kunna framföras. Färjkarlen ser helt oberörd, vettskrämda står fastlandsborna kvar på bryggan. Fastän sträckan över till Norrbyskär är obetydlig, synes den nu mardrömslik. Vinden skriker! Molnen rasar ned över dem! Havet verkar sluka allt som kommer i dess närhet! Träden vid strandkanten knakar och står böjda! Vågorna stänker klipporna våta och skummet brusar uppe på vågtopparna!
”I med er nu.”
”Hoppa i grabbar” manar Alrik Svensson på. Och vi hör hur han säger, tyst för sig själv: Det verkar som om vi åka över floden Styx med självaste Karon, Hades vasall, månde vi endast få återvända från underjorden. Alrik Svensson är nämligen en bildad man, ateist och livrädd inför de strikta reglerna som styr hela Norrbyskär, i Hades underjord ser han analogin med Kempes Norrbyskär.

tisdag 5 oktober 2010

Höstföljetong

Nu är det dags för följetong. Något man kan se framemot när höstens dagar alldeles för snabbt försvinner bakom, visserligen är en del fina, kanske när det är blå himmel, svag vind och trädens eldkolorerade löv ännu ej har fallit till marken. Men de andra dagarna är inte lika trivsamma, till exempel när regnet piskar i motvind mot ens bistra nuna.


EN RESA I TIDEN – OCH NORRBYSKÄR VÄNDE OCH VANN - del 1
Vi anträder en resa bakåt i tiden. Vi lämnar denna tysta och lugna eftermiddag för en annan mångt mycket livligare sådan. På vägen passerar vi paradisiska somrar, befolkat med stuggäster från Stan. Konfirmationsläger bevittnar vi, där allt annat än Guds läror har blivit utlärda, där ungdomarna förirrat sig, och kanske förälskat sig, i varandra eller blott den ljuva sommarnattens skimmer som loven alltid erbjuder de unga. I vår tidsresa hinner vi knappt hälsa på dem förbipasserande öborna som flyttar in efter sågverkets nedläggning, där elbelysning ej längre imponerar och jobben är för evigt förpassad från ön. Vi hör hur sågverksklingan tystnar. Klanen Kempe hojtar vi mot, men blir inte bemötta med något svar, ty de ligger för döden precis som drömmen om det perfekta arbetarsamhället där endast tre budord stod gällande: Lyd Vår Herre, Himmelen och Jordens Fader och, kanske inte Gud Fader förkroppsligad, men nästan: Lyd Företaget och dess grundare Frans Kempe! Och slutligen, det nästan viktigaste: Drick inte, lukta inte, blicka inte, rör inte spriten!
Här någonstans, efter att vi rest genom sex decennier av liv och minnen och händelser, stannar vår resa. Året är 1938 och datumet är, ja, detsamma som i dag, den 23 september men det är en lördag, och vi ska alldeles strax få bevittna, bortsett från söndagens mässa, veckans höjdpunkt, nämligen KFUM Norrbyskär hemmamatch. Gästande lag är Hörnefors IF.
Och det är i Hörnefors vår historia tar sin början. Elva män har samlats utanför klubblokalen som ligger i anslutning till byns idrottsplats, och de verkar en aning rädda, eller möjligen bara väldigt nervösa. Vi kan se det på deras rörelser, vi kan lägga märke till deras stela konversationer sinsemellan, hur vissa ömsom tittar nedåt i backen, ömsom tittar upp mot ingenstans; allt med en flackande och en osäker blick. Ingen talar om vad alla tänker, inte än. Det är bara en kvart kvar till bussen som ska ta dem till Norrbyn anländer, där väntar färjan över det smala sundet, och Färjkarlen, denne mytomspunne Färjkarl som har spritt skräck över hela socknen, ska se till att laget kommer oskadda över till Norrbyskär.
”Vad tror ni om i dag, grabbar?” Det är den unge, ännu okände, och något naive Gunnar Nordahl som tar till orda och bryter därmed den tysta överenskommelsen om att inte tala om dagens match.
”Finns inget att prata om, jag hoppas att vi kommer över och sedan hem igen. Det som händer däremellan, det hoppas jag att vi har glömt imorgon efter kvällens dans.” Det är Gunnars äldsta bror, tillika lagkapten, Bertil Nordahl som svarar. Han är 22 år och lagets stora stjärna. Det är även han som ser till att laget har en dans att gästa efter matcherna, och dryck att inmundiga.
Utöver Gunnar och Bertil är också Knut Nordahl, mellanbrodern, där, och han säger efter sin broders utspel: ”Strunt! Inte är det så farligt att åka över med Färjkarlen och möta Norrbyskär, vad kan hända?”
”DU! Vet du vad som händer om vi vinner?” ryter lagets tränare, Alrik Svensson.
”Vi får väl tre poäng och går förbi dem och tar förstaplatsen i serien” svarar Knut.
”Förra året när Husum vann på Norrbyskär blev de jagade av ön, och maten de innan matchen blivit utlovade, den kastade öborna på dem! Det var nätt och jämnt så att de fick åka hem överhuvudtaget!”
Tränare Alrik är märkbart bestört över situationen. Han är ju medveten om all denna talang som finns framför honom, om bröderna Nordahls särartade skickligheter som skulle komma att forma hela den svenska fotbollshistorien, om Hörnefors IF som har chansen att avancera i seriesystemet, att gå upp till division 2; denna dröm han hade närt ända sedan han tog över A-laget för fyra år sedan. Tar den drömmen slut i dag? tänker han, samtidigt som han hör bussen svänga in framför gruppen. De elva utvalda kliver in i bussen under tystnad, molnen hopar sig och laget hinner inte långt innan regnet piskar som pistolskott mot fönsterrutorna.

fredag 1 oktober 2010

Hörni grabbar!

Jag vet inte om någon läser den här längre, men i brist på facebook-konto har jag väl inget alternativ.

Jag funderar på att komma ner och hälsa på er näst sista helgen i oktober, dvs. typ mellan den 21a och den 24e. Är det någon som har några synpunkter på det? Det råkar inte falla sig så olyckligt att alla jobbar/har tentor/är bortresta just den helgen?

Tacksam för svar!

/ Rrrr!!!