lördag 27 april 2013

Slutspelstider

Nu har man redan kommit en bit på vägen i NBA-basketens slutspel, det är hög tid för några osammanhängande kommentarer och profetior. Ett genomgående tema för årets säsong har varit skador på viktiga spelare och det tycks hålla i sig in i slutspelet. De flesta av de 16 slutspelslagen är försvagade, det stora undantaget är de redan förut klart favorittippade Miami Heat. Utmanarna, fjolårstvåorna, i Oklahoma City Thunder har fått sina chanser reducerade sedan deras dynamiska pointguard Russell Westbrook åkte på en knäskada härom natten. Med detta sagt tror jag på San Antonio Spurs som finalister från den västra halvan, de började säsongen briljant för att sedan vackla mot slutet i takt med att två av deras nyckelspelare hade skadeproblem (javisst). Dessa båda (Tony Parker & Manu Ginobili) spelar sig nu tillbaka i gott slag i en relativt bekväm 8-del mot ett Los Angeles Lakers utan Kobe Bryant, och i praktiken utan både samspel och avbytare. Därefter väntar en stenhård kvartsfinal mot segraren i mötet Los Angeles Clippers-Memphis Grizzlies, två fysiska lag där Clippers kommer slå ut de överskattade björnarna tack vare de senares brist på offensiva vapen och svaga avbytare. En kvartsfinal mellan Spurs-Clippers bör bli väldigt spännande och sevärd. Clippers är snabba och starka men också rutinerade och skickliga, problemet är att rutinen och skickligheten hade behövt vara större hos de, i basket så viktiga, stora spelarna (Blake Griffin, DeAndre Jordan). Dessutom är jag lite tveksam till Clippers stjärn-point guard och ledare Chris Pauls förmåga att vinna den viktiga matchen mot Spurs dito, Tony Parker. Spurs är ett bättre fungerande, jämnare och mer komplett lag. Oklahoma City bör kunna stappla sig fram till ett semifinalmöte mot Spurs i kraft av Kevin Durant och deras hyfsat förmånliga lottning, den nu pågående 8-delsfinalen mot Houston Rockets är det minsta problemet. Denver Nuggets möter Golden State Warriors i den återstående 8-delen på den västra halvan och det är en vidöppen historia. Om Golden State (Läs Stephen Curry & Andrew Bogut) kan hålla sig friska blir det skräll, jag vill också varna för en skräll mot OKC i den i så fall följande kvartsfinalen men där gäller samma premisser. Jag vill vidare anmärka att jag finner även Nuggets överskattade. Det troligaste scenariot är som sagt ändå Spurs-OKC i semi, en repris från föregående år och den här gången får Spurs sin revansch.

I öst då? Miami har redan ena foten i kvarten (Milwaukee Bucks är en munsbit) där Brooklyn Nets eller Chicago Bulls väntar. Varken Nets eller Bulls är kapabla att hota de regerande mästarna, Nets är ojämna och saknar en defensiv värt namnet och Bulls är uddlösa framåt, som ni hör är det ändå en intressant uppgörelse dem emellan. I den andra semifinalen talar allt för att New York Knicks ställs mot Indiana Pacers och att Boston Celtics och Atlanta Hawks således kan ta och packa fiskespö och slokhatt för en lång semester. Indiana har haft ligans bästa försvar och i Paul George helt plötsligt fått en fantastiskt mångsidig toppspelare, ändå tror jag att de får svårt att räcka till. Indianas spelskickliga 7-fotare (typ 2,13 m) Roy Hibbert, som ofta ger dem ett övertag, kommer detroniseras av Knicks lika långe Tyson Chandler, före detta DPOY (Defensive player of the year, en utmärkelse till vilken Hibbert förresten aspirerade i år) och Knicks har fler offensiva alternativ, bredare bänk och en pånyttfödd och hungrig Carmelo Anthony. Knicks som ibland verkat lite nonchalanta har dessutom visat förmågan att spela bra försvarsspel när det behövs. Knicks-Miami i semifinal alltså, det blir en publik och sportslig succé. Miami skall ses som favorit, både mot Knicks och en presumtiv final mot Spurs men det är ingalunda givet, jag tror för bövelen att jag tar och tippar San Antonio Spurs som slutsegrare, det vore läckert!

Jag vägrar korrekturläsa och frånsäger mig sorglöst allt ansvar för inkonsekvens och sånt.

1 kommentar:

  1. Det blev ett alltför stort fel. Golden State möter naturligtvis inte OKC utan Spurs i deras eventuella kvartsfinal. Skrällvarningen kan gott stå kvar ändå, nämnda Curry och Bogut var fantastiska i natt.

    I övrigt kan jag konstatera att mötet mellan Clippers och Grizzlies sedan sist utvecklats till en ypperligt tight historia och att jag i viss mån får käka upp det nedvärderande påståendet om Grizzlies avbytare men jag tror fortfarande på Clippers. Att även Atlanta reducerat Indianas försprång lär inte bli mer än en parentes. Då är det roligare att Celtics lyckades hålla sig vid liv inatt, de ligger under 3-1 men jag hoppas och tror att de har en liten, liten chans. Lets go Celtics! Spurs och Heat är redan klara för kvartsfinal efter 4-0 i matcher. Bulls ser ut att besegra Nets. Tack och hej.

    SvaraRadera