onsdag 21 april 2010

Samhällets verkliga parasiter

Är det inte intressant att Sveriges sannolikt mest borgerliga yrkeskår - dvs. anställda inom finanssektorn, i synnerhet ekonomer och jurister - återfinns i samhällets mest bidragsberoende sektor? Det finns nämligen ingen bransch i samhällsekonomin (eller rättare sagt, i den privata sektorn. Den offentliga sektorn är ju per definition skattefinansierad) som i lika hög grad är beroende av skattepengar för sin blotta existens. Vore det inte för stater och dessas skattepengar skulle finanssektorn, i Sverige liksom internationellt, ligga i ruiner vid det här laget.

På global skala blir finanssektorns parasiterande existens närmast parodisk: ”Bara USA har lanserat räddningar, stimulanser och garantier på runt 70 000 miljarder kronor. Det är mer än USA:s kostnader för första och andra världskriget, Koreakriget, Vietnamkriget, invasionen av Irak, New Deal, Marshallplanen och månlandningen.” Sammantaget.


Samma människor som hävdar att cancersjuka egentligen bara är lata, lögnaktiga bidragsfuskare, plockar alltså årligen ut miljarder och åter miljarder av skattebetalarnas pengar, pengar som därtill hamnar på Bahamas för att undgå beskattning. Där kan man tala om för samhällets onyttiga medborgare.

”Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har”


New Economic Foundation släppte för några månader sedan en rapport där man undersökte det sammantagna sociala värdet av olika arbeten. Man kom fram till att “Elite City bankers (earning £1 million-plus bonuses) destroy £7 of value for every £1 they create.” Dvs. finanssektorns höjdare kostade samhället sju gånger mer än vad de bidrog till det samma. Veritabla parasiter, med andra ord.


Lite självrannsakan skulle inte sitta fel. Eller ännu bättre; aga och offentlig botgöring. Stryk ska dom ha.


3 kommentarer:

  1. 51 dagar kvar till vm. AAAAAAAAAAAAAHHH!!


    /gissa vem

    SvaraRadera
  2. pettaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! :)

    SvaraRadera
  3. instead of pumping gas I just dream of you
    haha bruce

    SvaraRadera