måndag 19 mars 2012

The Rules of Attraction blev tydligen sågad längs fotknölarna när den publicerades någon gång i slutet av åttiotalet. Den kanske inte var SÅ dålig, utan bara det att förväntningarna var extremt högt ställda efter Bret Easton Ellis debutroman Less Than Zero. Vad vet jag, jag har inte läst boken. Däremot har jag sett Roger Avarys (medmanusförfattare till Pulp Fiction, OBS försöker inte verka cool med denna referens...) filmatisering av den. Och i den lyckas han på ett snyggt sätt skildra både den gulliga college-atmosfären och den kåthet och brutalitet som döljer sig bakom fasaden, och som Easton Ellis så obarmhärtigt brukar föra fram i ljuset. Genialiskt nog får James Van Der Beek, tidigare känd som helyllekillen Dawson i Dawson's Creek, spela kåt sociopat.
(Gud vilken motbjudande bild detta är, men hittade inte den jag sökte efter och den här passar ju iaf in för att beskriva karaktärens personlighet någotsånär)

Men hans sociopatiska drag är ändå bagatellartade i jämförelse med hans betydligt mer kända bror Patrick Bateman (i Easton Ellis litterära universum dvs, han är inte med i filmen). Apropå American Psycho har ju Easton Ellis fått mycket uppmärksamhet på sistone efter att han twittrat en massa inlägg om handlingen till en eventuell uppföljare.
Fredrik Wikingsson skriver HÄR fint om att vi som följer Easton Ellis på twitter har fått ta del av skapandeprocessen i realtid. Fast nog känns tweets som att Bateman ska döda David Beckham i en hiss i Manchester och denna:

mer som något sorts kritik av samtiden än seriösa idéer för en roman. Men man vet aldrig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar