tisdag 9 februari 2010

Bjälken i ditt eget öga, inte flisan i din broders.

För några dagar sedan antydde Hanne Kjöller, DN:s kanske sämsta ledarskribent, att Turkiet inte ska få gå med i EU. Orsaken var ett (förvisso synnerligen brutalt och otäckt) hedersmord i den kurdiska delen av landet. Den kvinnosyn detta hedersmord är ett uttryck är visst inte "förenlig med europeiska värderingar". Må så vara. Men i konsekvensens namn kräver jag i så fall att Sverige utesluts från EU på grund av Anders Eklund och hans gärning.
Nämen seriöst, finns det verkligen specifikt europeiska värderingar, en specifikt europeisk kvinnosyn? Och kännetecknas den i så fall inte lika mycket av sexslaveri, kvinnomisshandel, abortmotstånd och en sällan skådad grad av sexuell objektifiering av kvinnokroppen, som av jämställdhet och emancipation?
Nu syftar jag inte till att förringa eller relativisera det kvinnoförtryck som obestridligen frodas i många såkallade "hederskulturer", men är det inte märkligt att ett enskilt mord på en främmande kontinent får så otroligt uppblåsta proportioner i västerländsk media, samtidigt som ingen lyfter ett finger för att protestera mot det faktum att hundratusentals kvinnor bokstavligen lever i slaveri mitt i den europeiska civilisationens hjärta? Hundratusentals kvinnor våldtas dagligen av upplysta europeiska män, med lagens och myndigheternas goda minne. Borde egentligen inte alla EU:s medlemsstater uteslutas ur EU tills dess grundläggande mänskliga rättigheter kan garanteras också för den andra halvan av unionens befolkning?
Nåväl, den egna buken är väl alltid jobbigast att tvätta.
.

4 kommentarer:

  1. detta är förövrigt ännu ett exempel på att högern enbart bryr sig om kvinnors rättigheter när det om den Andre. om förövaren råkar vara europé så kan det minsann omöjligen handla om förtryck; européer förtrycker inte, det gör bara barbarer från andra kontinenter.

    SvaraRadera
  2. jag tänker alltid att jag ska blogga "sen". ni ser ju hur det går liksom. aja, ska läsa inlägget och skriva en riktig kommentar sen. hehe.

    SvaraRadera
  3. Problematiskt blir det emellertid när svenska skattemedel går till att finanisera turkisk könsstympning. Det vill jag inte bidra till.

    / Faysal

    SvaraRadera