måndag 15 februari 2010

TILL JÄMLIKHETENS LOV

Sällan har väl ett så helgjutet vetenskapligt konsensus uppbådats i klasskampens tjänst! Inte bara har "The Spirit Level" av Richard Wilkinsson och Kate Pickett, med rigorös vetenskaplig skärpa, underbyggt tesen om ojämlikhetens förbannelse och förödande konsekvenser för människors liv och hälsa. I dagarna har även WHO släppt sin rapport om hälsa och social jämlikhet, Closing the gap in a generation - Health equity through action on the social determinants on health, med motsvarande resultat och slutsatser.
Praktiskt taget all form av ohälsa - från barnadödlighet, till hjärtsjukdom till psykiska problem - är intimt sammankopplad med ojämlikhet och klassklyftor. I själva verket framträder ett samhälles grad av ojämlikhet som den klart viktigaste bestämningsfaktorn för människors fysiska och psykiska hälsa.
Tillsammans framstår rapporterna snarast som ett program för en pånyttfödd, radikal socialdemokrati.

Slutsatsen är i vilket fall tämligen glasklar; ifall politikens objekt ska vara människan - och ska syfta till att förbättra människors liv, hälsa och välbefinnande - så är det socialism, en politik för ökad rättvisa och minskad ojämlikhet, som gäller. Om politikens objekt istället, som dagens liberalism postulerar, är något abstrakt såsom maximerad kapitalackumulation (dvs. ekonomisk tillväxt) eller "ekonomisk frihet", är ökad ohälsa och lägre välbefinnande hos samhällets individer den oundvikliga konsekvensen.
Ett samhälles grad av liberalism är således direkt kopplat till dess grad av ohälsa. Med andra ord är den liberala ideologin ett virus. YES!
.

1 kommentar:

  1. Hittade en artikel av Per Wirtén som berör precis samma fråga:
    http://www.expressen.se/kultur/1.1881596/pa-dodens-falt

    Även en längre artikel av Göran Therborn:
    http://www.opendemocracy.net/article/the-killing-fields-of-inequality

    Mycket läsvärt!

    SvaraRadera