fredag 21 oktober 2011

Statistik kan vara en sådan fantastisk ögonöppnare ibland!

Om Greklands bryderier:

Från Eurostat.

"Tax revenue, % of GDP, 2009

Greece 30.3 %

EU27 (EU-genomsnitt) 38.4 %"

8 länder har en skattekvot på ca 30 %. Fyra av fem krisländer - Grekland, Spanien, Irland och Portugal, dvs. alla utom Italien - ingår bland dessa. De övriga utgörs av nyare medlemmar i Östeuropa, t.ex. Bulgarien. Det kan tilläggas att även Island - som förvisso inte är med i EU men definitivt bör betraktas som ett krisland - har en skattekvot på 33.7 %, dvs. långt under snittet.


Från Stockholm International Peace Research Institute.

"Military expenditures, % of GDP, 2009:

Greece 3.2 %

Nu orkar jag inte lägga upp statistik för samtliga länder, men om jag skulle gjort det skulle det visa att Grekland har i särklass högst militärutgifter (relativt till ekonomins, och i än högre grad statsbudgetens, storlek) i Europa. Av alla industrialiserade länder är det bara Israel och USA som är värre.


Från OECD: "Average hours actually worked per worker:

Greece 2109 hours

Germany 1419 hours

OECD-genomsnitt 1749 hours."

I hela den industrialiserade världen är det endast sydkoreanerna som arbetar mer än grekerna.


Slutsatser: Greklands kris beror knappast på lathet, och än mindre på en överdimensionerad välfärdsstat. Kortsiktigt fiskalt beror den snarast på rekordhöga militärutgifter i kombination med låga skatter, dvs. på klassiskt högerpolitik. Till det kan läggas mer strukturella orsaker, låg produktivitet givetvis, men också, och kanske främst, ett enormt handelsunderskott (vilket förutsätter utlandsbelåning, dvs. skuldsättning, för att gå ihop), något som i sin tur är resultatet av (1) att euron möjliggjorde ett våldsamt kapitalinflöde från centrum till periferi (såkallade "heta pengar", gäller förövrigt samtliga krisländer förutom Italien), samt (2) att de fasta växelkurserna inom eurozonen har gjort att Grekland tappat i konkurrenskraft gentemot de länder, främst Tyskland, som praktiskt taget har frusit lönerna de senaste decenniet. Det finns fina diagram på detta (sambandet mellan kapitalinflöde och statsbankrutt/skuldkris, samt löneutvecklingen i de olika länderna inom eurozonen) men dom orkar jag inte leta upp.

1 kommentar:

  1. så bra. att statistiken passar mina intressen. jag halvligger och nickar passivt men uppmuntrande.

    SvaraRadera