onsdag 23 september 2009

Om falska dikotomier


Egentligen kan man ju skriva hur mycket som helst om Göran Hägglunds minst sagt patetiska utbrott mot "kulturvänstern". Det är en av de mest korkade debattartiklarna jag någonsin läst, och det är uppenbart att den endast skrevs för att Hägglund är desperat och försöker fiska röster i grumliga vatten. Egentligen är det inte mer än ett idiotutspel som bör ignoreras, men jag tycker ändå att ett par aspekter förtjänar att lyftas fram.

För det första är det intressant hur högern försöker, och i viss mån lyckas, måla upp en falsk dikotomi i samhällsdebatten, nämligen den mellan en påstådd ”kulturelit” (underförstått åsyftas vänstern) och "vanligt folk". På så vis försöker man få det att se ut som att den verkliga sociala konflikten står mellan denna kulturelit och det såkallade vanliga folket, där kulturfolket utgör samhällets förtryckande och privilegierade överklass. Därigenom upphäver man, eller snarare döljer, samhällets verkliga konflikter, nämligen klassmotsättningarna, motsättningen mellan rik och fattig och mellan utsugare och utsugen.


För sanningen är naturligtvis att ingen konflikt mellan kulturelit och resten av folket existerar i verkligheten, det är helt och hållet en populistisk konstruktion. Visst kan folk bli irriterade på typ Lars Norén ibland, men att han därmed skulle förtrycka resten av svenska folket är nästan bortom det absurda. Hägglund inkluderar implicit Anna Odell i den förtryckande överheten, men endast en dåre kan på fullaste allvar hävda att en konststudent skulle tillhöra eliten (överklassen) medan t.ex. Annika Falkengren eller Wallenbergssläkten inte gör det. Den ekonomiska eliten, dvs. den verkliga överklassen, nämns inte med ett ord, och tillhör uppenbarligen inte eliten i Hägglund förvridna föreställningsvärld. Det gör däremot konststudenter.


Det är den uppochnervända världen där studenter förtrycker bankirer och teaterskådespelare trycker ner VD:s. Det är ett fulländat orwellianskt fantasispråk där den kuvade görs till utsugare och utsugaren går fri från skuld. Vem förtrycker vem egentligen?

Syftet med denna konstruerade dikotomi är givetvis att detronisera klasskampen genom att rikta de utsugna klassernas (förvisso en vulgärmarxistisk term, men i brist på mer lämpliga termer kan den väl användas) berättigade frustration åt ett annat håll, mot en liten, irrelevant och värnlös minoritet. Man kan likna det vid en form av avledningsmanöver, där kulturen får ikläda sig rollen som syndabock på den verkliga överklassens bekostnad. När folk såklart blir förbannade över borgarnas nedskärningar och kapitalets plundringar ska ilskan riktas mot kulturen istället för de verkligt ansvariga.


Att skyla över klasskonflikter genom konstruerade dikotomier är ett gammalt beprövat knep hos (den populistiska) högern. Från judarna som sågs som ansvariga för misären som följde i den tidiga kapitalismens spår till muslimerna som idag görs till syndabockar för nyliberalismens härjningar. I ett ojämlikt samhällssystem kommer de förtryckta alltid att vara arga, för överklassen gäller det att rikta detta berättigade hat mot någon annan och därigenom undgå sitt eget ansvar, sin legitima dom. Offren har varierat genom historien men förövaren har alltid varit densamma.


En ytterligare intressant aspekt på Hägglunds artikel är han användande av termen "vanligt folk", vilket underförstått är en positivt laddad term. Vilka som utgör detta vanliga folk, och vad som utmärker dem, kan givetvis inte fastställas, helt enkelt på grund av att "vanligt folk" inte existerar. Människor är individer som existerar i ett socialt sammanhang, men ingen individ kan vara ”vanligare” än en annan. När Hägglund talar om vanligt folk, och gör dessa synonyma med folk som grillar och snickrar på sommarstugor, är det således uteslutande av retoriska och populistiska skäl. Samtidigt är det dock ett normerande begrepp, vilket gör hela artikeln än mer obehaglig. De som inte grillar och har sommarstuga tillhör uppenbarligen inte det vanliga folket, och misstänkliggörs därigenom på ett tämligen cyniskt sätt. De ickegrillande människorna tillhör inte "oss", dom är ett Andra och ingår inte i den svenska gemenskapen.


Förövrigt, Marcus Birro har publicerat ett helt värdelöst försvar för Hägglunds artikel. Där tappade jag den sista lilla respekten jag trots allt hade för Birro (om jag nu nånsin haft någon överhuvudtaget).


När vi nu ändå håller på och diskuterar musik kan jag passa på att nämna vad jag anser vara en av de absolut trevligaste artisterna hittills i år, nämligen Dayve Hawk och hans olika artist-alter egon på temat kassetter; Memory Tapes, Memory Cassette och Wierd Tapes. Det är nog den artist jag har lyssnat mest på under sommaren och hösten, och det bör ju finnas en orsak till det. Han är helt enkelt suverän. Han ska förresten släppa sin skiva på Sincerely Yours, det är lite häftigt på nåt sätt.


God natt!

30 kommentarer:

  1. bra skrivet. jag gillar när du skriver, håller mig uppdaterad!

    och kul med sincerely yours! då känns det som att jag måste spana in, finns det på spotify måntro?

    SvaraRadera
  2. jepp, finns på spotify, lite av det! plus så har hans skiva läckt, ladda hem! jag håller med dig, björn, även om vissa av hans projekt är bättre än andra (memory cassette)

    SvaraRadera
  3. hihi
    jag vet inte, men det finns att ladda ner lite varstans, googla runt vettja!

    SvaraRadera
  4. jag tycker wierd tapes är ju det sämsta av dom, memory tapes är nog bäst
    fast det är ju lite hugget som stucket

    SvaraRadera
  5. memory tapes - plain material är ju typ årets låt, men memory cassette - ghost in the boombox är ju nästan årets näst bästa låt!

    SvaraRadera
  6. kul killar! kul med engagemang!

    SvaraRadera
  7. haha, just nu älskar jag dig torkel! det är precis dom två låtarna som jag älskar mest också! dom två plus surfin'
    värsta ben och gunnar-scenariot!

    SvaraRadera
  8. förresten är bicycle bäst också

    SvaraRadera
  9. ahh nu fick jag värsta bicycle-revival

    SvaraRadera
  10. Någon borde ta Hägglund i kragen och slänga honom i soporna. Sällan har uttrycket "man vet inte om man ska skratta eller gråta" känts så passande. Är han årets sämst låt eller?

    SvaraRadera
  11. hehe:) ahh, surfin är fin! fan, björn, och alla andra för den delen, nu finns bye bye bicycles skiva navigation uppe på spotify, its hellagood! lyssna!

    SvaraRadera
  12. dumma jag, compass heter den ju, skivan!

    SvaraRadera
  13. Vad gott! Ska lyssna nu. Hospitalet är ju förresten kung, vart var du på väg - vilken låt!

    SvaraRadera
  14. jag hör inte ritigt var dom sjunger i sin låt som heter umeå, men dom sjunger at det är tråkigt! haha

    SvaraRadera
  15. snyggt med profilbild förresten!

    SvaraRadera
  16. Ballt, eller alltså jag har inte ens hört den! Tack.

    SvaraRadera
  17. http://www.youtube.com/watch?v=8SPIaDGTYgc

    SvaraRadera
  18. finns på deras sida!
    vad e det där för tokerier

    SvaraRadera
  19. Ett fotbollsmagasin. Han är ju sjukt rolig när han kommenterar målen, när en sparkar in bollen i mål efter att det redan blivit mål utropar han "AND AGAIN" och en gång skriker han "SHIT"!

    SvaraRadera
  20. han är helt tokig!! hahahaha

    SvaraRadera
  21. Länge leve Jonas Sjöstedt.

    Hugo

    SvaraRadera
  22. det känns typ som att kd spelar på samma lyra som sd, nämligen att konstruera en konflikt mellan "de vanliga" (vithyade/odefinierad borgerlig kärnfamilj) och "de ovanliga" (invandrare/kulturvänstern)... hemskt

    c

    SvaraRadera
  23. fy fan vad tråkigt jag ahr ahft idag. det blev inget med tatuerandet, det blevu pp skjutet till söndag. och ikväll hände förstås inget heller

    SvaraRadera
  24. jag skulle eventuellt kunna tänka mig lite öl ikväll.

    SvaraRadera
  25. ÖL, IKVLÄL? fan va nice. men då ska väl förstås hela surligan plugga

    SvaraRadera
  26. iofs ska jag va på arbetsförmedlingen 9.30 imorgon!!! eller på sf.???

    SvaraRadera
  27. jag hade inte tänkt sura ikväll

    c

    SvaraRadera
  28. ne men plugga? äsch, jag har skejtat och är helt utmattad så jag är nöjd. ska nog bara titta på happy days

    SvaraRadera
  29. 28 kommentarer? 29 nu? fett!

    SvaraRadera
  30. tur att det inte blev nå surerier igår

    SvaraRadera