onsdag 22 april 2009

Diverse som uppsnappats på Internet

New Left Review, världens kanske främsta vänsterteoretiska tidskrift.

Johann Hari, en ung med mycket begåvad brittisk vänsterintellektuell klär i en artikel i The Independent av myten om de "ondsinta" somaliska piraterna. Sedan den somaliska staten kollapsade totalt 1991 har europeiska företag utnyttjat den efterkommande laglösheten för att dumpa kärnavfall och andra industriella utsläpp utanför den somaliska kusten. Detta ledde bl.a. - bortsett från uppkomsten av mystiska sjukdomar och missbildade foster - till att 300 somalier dog av radioaktiv strålning i samband med att tsunamin 2004 sköljde upp stora delar av denna radioaktiva skit på de somaliska stränderna.
Samtidigt passade europeiska fiskeflottor på att rensa fiskevattnen utanför landets kust, vilket fråntog de somaliska fiskarna deras försörjningsmöjligheter och lämnade dem att svälta (och detta i ett land som redan lider av en av världens svåraste hungerskatastrofer). Fisk till ett värde av 300 miljoner dollar stjäls varje år, vilket kan jämföras med de 30 miljoner som betalades i lösensumma till somaliska pirater 2008. Inte konstigt att 70 % av somalierna "starkt stödjer"piraterna, och ser det som en form av nationellt försvar mot utländskt röveri. Jag hade nog också kidnappat rika européer om jag var en svältande arbetslös somalier.
Denna rovgiriga utplundring av ett redan utfattigt och försvarslöst land har i åratal ignorerats i väst, men när somalierna tillslut vågar sig på att slå tillbaka blir det helt plötsligt hus i helvete. HUR VÅGAR DOM ATTACKERA VÅRA LYXYACTER OCH OLJETANKERS?! HUTLÖSA SVARTINGAR, NI HAR INGA RÄTTIGHETER! Och stackars vitingar som inte längre får plundra ifred.
Europa och USA skickar såklart sina raketbestyckade flottor för att hjältemodigt skjuta små somaliska träbåtar i sank. Kanonsbåtsdiplomati kallades det under imperialismen.
Det är som Marx sa, "historien upprepar sig alltid – första gången som tragedi andra gången som fars". Fast det är klart, man kan ju hålla sig för skratt när miljontals människor svälter och Europa skickar krigsfartyg istället för mat och mediciner.
Ja, ur led är tiden.

Andreas Malm, en av Sveriges absolut mest uppfriskande skribenter (samt, om jag inte misstar mig, bror till Mattias Malm från Mattias and the Everyday Mistakes), kommenterar på Aftonbladets kultursida reaktionerna på hans bok, "Hatet mot muslimer", bland annat med utgångspunkt från en artikel i tidigare nämnda New Left Review.
Han påpekar, mycket klokt, att rasism och den nya extremhögern inte uppstår i ett vakuum, utan som en del av en större rörelse – "politiska trender av denna art utvecklas inte i avskildhet från zeitgeist (dvs. tidsandan, min anm.)". Extremhögerns framgångar sker i samspel med rådande idéer i den borgerliga mittfåran. När etablissemanget anammar islamofobiska tankar och retorik ger det näring åt de mer extrema uttrycken hos den yttersta högern: "Flankerna rör sig med mitten".
Äntligen någon som talar klarspråk.

Passion Pit
Charles Spearin
Bullion

1 kommentar: