lördag 11 april 2009

Jag läser i senaste numret av The Guardian Weekly, att den afghanska regeringen drivit igenom en lag som bland annat legaliserar våldtäkt inom äktenskapet (kvinnan görs alltså in och med giftermålet i praktiken till en sexslav utan rättigheter), som förbjuder hustrun att lämna huset utan makens godkännande, samt som gör så att kvinnor bara kan söka jobb, gå till doktorn och utbilda sig med en manlig släktings (eller makens) tillåtelse. Den afghanska senatorn och kvinnorättaktivisten Humaira Namati menar att "lagen är värre än under talibanerna".

Nu tillhör inte jag den hjärntvättade skara som på fullaste allvar trodde att västvärlden (inklusive Sverige) ärorikt ryckte ut i krig till de förtryckta afghanska kvinnornas försvar, men det här borde rimligtvis få krigshetsarna att tänka till en sekund. Det är alltså inte talibanerna som infört den här lagen, det är själva den president (Hamid Karzai) - han som NATO och Sverige håller under armarna med tiotusentals soldater - som har skrivit under den, och som på något mirakulöst sätt faktiskt lyckas vara värre än talibanerna.
Nu har vi således en situation där västvärlden för krig mot en brutal kvinnohatande grupp för att försvara en annan brutal kvinnohatande grupps maktposition. Det är lite som att polisen för att bekämpa droghandeln skulle understödja en knarkmaffia i deras krig mot en annan knarkmaffia. Helt ologiskt.
NATO och Sverige krigar uppenbarligen mot talibanerna och al-Qaida, men vad fan krigar vi FÖR egentligen?

De afghanska kvinnornas tragedi utnyttjas skamlöst som altruistiskt svepskäl för att rättfärdiga USA:s och NATO:s genuint egennyttiga imperiepolitik. Patetiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar