torsdag 30 april 2009

Tentan är avklarad, solen skiner, snön är borta, ölen väntar tålmodigt, snart möter man upp med Albin på the future classic place. Imorgon är det första maj. Åh vad gott man kan må när det beger sig!

Det koloniala arvet och skulden
Jag kom just att tänka på en utomordentligt intressant sak. Mitt i EU:s, och därmed Europas, huvudstad (dvs. Bryssel) står en staty av kung Leopold II, en av de värsta massmördare historien någonsin skådat. Han förvandlade Kongo till sin privata koloni, och sög hänsynslöst ut landet och dess folk för sin privata vinnings skull (och för att mätta den västerländska kapitalismens oändliga hunger efter råvaror). Till på köpet lyckades han med konststycket att utrota närmare halva landets befolkning, eller minst 10 miljoner människor. Än idag är det en bedrift få tyranner genom historien kan matcha, endast Hitler, Stalin och Mao har ett lika stort eller större antal människoliv på sitt samvete. Pol Pot och Saddam Hussein, eller för den delen Richard Nixon och Winston Churchill, ligger definitivt i lä.
Men där står han alltså, ståligt och stolt, mitt i Europas huvudstad. Det säger väldigt mycket om Europas förhållande till sitt koloniala/imperialistiska förflutna.
Är europeiska politiker verkligen så historielösa? Eller lever de medvetet i självförnekelse? För förnekelsen är i sanning total – det gör uppenbarligen ont att erkänna att ”goda” europeiska liberaler skapade ett monstruöst system, som i antal mördade människor vida överstiger nazismen.
Tänk er tanken att Ryssland skulle resa en staty av Stalin i Moskva, eller Tyskland en staty av Hitler i Berlin. Det är naturligtvis fullständigt otänkbart. Men mitt i Europa står en hyllningsstaty av en av världshistoriens brutalaste massmördare. Skillnaden är givetvis att Leopold var en god västerländsk liberal, som dessutom bara dödade afrikaner (för vem bryr sig om några miljoner mördade afrikaner egentligen?).
Västerländska statsmän skriver gärna högtidliga deklarationer om mänskliga rättigheter och allas lika värde, men dessa gäller uppenbarligen bara vita människor. Somliga är mer jämlika än andra, som Orwell uttryckte det.

Det europeiska samvetet drunknar i blod, det är hög tid att göra upp med vår historia. Tid att erkänna liken i garderoben och ta ansvar för de brott vi begått i "civilisationens" namn. Både Gordon Brown och Nicolas Sarkozy har dock de senaste åren förespråkat en "omskrivning" av den koloniala historien, för att lyfta fram dess "positiva" sidor. När det gäller historierevisionism är visst Europa alltjämt herre på täppan.
Så länge Europa vägrar tvätta sin egen smutsiga buk kommer alla dess pekpinnar och förmaningar åt andra länder eka ihåligt i hyckleriets tomrum.
Den koloniala bumerangen kommer vända och slå tillbaka mot oss själva. Imperialismens spöke försvinner inte av sig självt.

Lästips för den intresserade: Kung Leopolds vålnad av Adam Hochschild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar