fredag 6 februari 2009

Makt är kontroll, förmågan att kontrollera andra människor är makt. Dock är den fulländade formen av makt inte makten över undersåtarnas kroppar, den makt som bygger på det nakna våldets princip. Våldsmakt ingjuter skräck och fruktan i de förtryckta, men föder samtidigt dess motkrafter, hämnden, hatet (mot förtryckarna) och solidariteten, de motkrafter som slutligen kastar makten över ända. Den makt som baserar sig på våld är således aldrig säker, aldrig stabil eller trygg, och hotas ständigt av uppror och revolutioner. Den fulländade makten är istället den som tar kontroll över undersåtarnas sinnen, som utan våld eller tvång bestämmer vad som kan och inte kan tänkas. Denna fulländade form maktutövning är så otroligt mycket mer diskret och förfinad, så otroligt mycket effektivare, än det nakna våldet någonsin kan bli. Den osynliga maktens hand är oändligt tyngre än våldets, men emedan den är osynlig kan den ej attackeras. Våld kan bekämpas med våld, men hur bekämpas något som inte syns, inte hörs?

Se till historien, inte i något samhälle har makten suttit så tryggt som i dagens såkallade "liberala demokratier", och detta utan att ett enda skott behöver avfyras till dess försvar. De östeuropeiska totalitära staterna, vars makt enbart byggdes på våldets princip, var på förhand dömda till undergång, därför att inget våld i längden kan stå emot ett enat folk. Kontrollen över de förtrycktas kroppar betydde ingenting när deras sinnen tilläts operera fritt.
Det effektivaste sättet att bevara rådande sociala förhållanden och maktstrukturer är att övertyga folket att förändring inte behövs, att vi redan lever i den bästa av världar. Det effektivaste sättet att slå ner ett uppror är att se till att det aldrig inträffar, att förmå upprorsmännnen att inse att uppror varken är nödvändigt eller ens möjligt.

Det fria valet är en illusion.

(Därför är också Aldous Huxleys "Du sköna nya värld" överlägsen George Orwells "1984" när man ser till dess samhällskritiska relevans)

Och därför är det också alltid rätt att göra uppror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar