onsdag 25 mars 2009

DN, detta vedervärdigt självgoda Bonniervidunder, börjar ta sig!
Idag publicerades en ruskigt bra essä i Kulturdelen, om hur läkemedelsindustrin i allt högre grad sätter medicinska diagnoser på vad som tidigare betraktades som normalt mänskligt beteende, dvs. sjukförklarar det "normala". Forskare knutna till läkemedelsindustrin skapar aktivt sjukdomsdiagnoser, mer eller mindre ur tomma intet, och föreskriver sedan läkemedel mot dessa illusoriska sjukdomar.
Allt för att skapa fiktiva behov, vidga marknaden och öka profiterna.
http://dn.se/kultur-noje/essa/helsjukt-1.830165

Jag har själv tänkt en del på detta, alltså tendensen hos det moderna samhället att på förment vetenskaplig grund sjukförklara det annorlunda. Allt avstickande ska rationaliseras bort, det som inte passar in i det givna (rationellt-kapitalistiska) sociala mönstret måste till varje pris rättas till. Det gjuts i ny form, till ett prefekt kugghjul i det jättelika industriella maskineri som vi kallar "samhället".
Alla måste rätta sig i ledet, och marschera i takt mot den perfekta människan.

Slutligen fick Anna Järvinens nya skiva en femma (vad annars?), också i DN!
http://dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/anna-jarvinen-man-var-bland-molnen-1.829682
Herregud vilken enastående kvinna.

Om någon är intresserad av vidare läsning på området läkemedelsindustrin kan jag varmt rekommendera en lika skrämmande som tänkvärd artikel från New York Review of Books:
http://www.nybooks.com/articles/22237
En minst lika intressant artikel, på ämnet "skapandet av sjukdomar", från samma tidning:
http://www.nybooks.com/articles/20851

(Om någon tycker det är drygt att läsa så långa artiklar på en dataskärm har jag artiklarna i sitt ursprungliga pappersformat hemma någonstans, fria att låna för den som vill.)


Själv är jag förövrigt ganska bra på att rätta mig i ledet.

1 kommentar: