onsdag 7 oktober 2009

Candide eller pessimisten

Imorse såg jag på nyheterna om tyska sjömän, som utanför Maltas kust räddat ett trettiotal "illegala" flyktingar från att kapsejsa och drunka i Medelhavet. Dessa räddare i nöden står nu inför rätta, och fängelsestraff på upp till fyra år väntar. Man skulle kunna tro att Europa hade lärt något av det förra århundradet. Men nej, fortfarande gäller: fel ras? Raus!

Och nu ska i detta land "återföreningen" av det delade Tyskland firas, för i år var det tjugo år sedan "friheten" kom till öst. Det har för det forna DDR lett till sämre skola, vidgade klassklyftor, ökad arbetslöshet samt ökad hemlöshet. Frihet på modern tyska är således lika med "rätt att sova under fri himmel" (till skillnad från i Nederländerna där detta fortfarande är olagligt, varför holländska hemlösa får dryga böter om de inte håller sig vakna alla dygnets timmar, alla dagar på året).

Det gäller att vara ödmjuk inför historien, och se att vi inte lever i den bästa av världar. Snarare den sämsta; utsikterna för frihetlig socialism har aldrig varit dystrare. Kanske dags att "göra en Majakovski" i protest?


2 kommentarer:

  1. Ahh, väl talat herr sakkunnig. Vad menaru med Majakovskiprotest?

    SvaraRadera