tisdag 6 oktober 2009

New Age-rörelsen är bara sublimerad egoism
De stora religionerna har alltid varit kollektiva i sin karaktär. De har knappast alltid varit egalitära, men har i alla fall tagit ett helhetsgrepp på samhället och sett mänskligheten som den gemenskap det faktiskt är (undantaget judendomen). Därav missionstanken, därav församlingarna, därav liturgin.

De olika strömningarna inom New Age fokuserar däremot enkom på jaget. Hur JAG ska agera (typ använda olika kristaller eller kanalisera "positiv energi") för att JAG ska må så bra som möjligt. Fräls (eller snarare förverkliga) dig själv och skit i andra är budskapet.
Det är som sagt bara simpel egoism, men i sublimerad form. Det är en dålig ursäkt för att fortsätta konsumera och bara tänka på sig själv; ett sätt att leva vidare med sitt materialistiska liv men att samtidigt kalla sig "andlig" och "spirituell". Det är därför New Age är så populärt i vår individualistiska men ack så sekulariserade tid.
-
Pool House av Jamie Long är helt jävla underbar. Lite Radio Dept, fast med mycket sämre röst. Resten av låtarna är dock mediokra.
Drifter av Wild Nothing är också en pärla, liksom Live in Dreams. Men hans/deras version av Cloudbusting är tyvärr ganska sämst.

1 kommentar: