tisdag 20 oktober 2009

Vidare:

På vilket sätt är det mer humant att spärra in folk än att prygla dem? Varför anses fängelsestraffet vara mer civiliserat än kroppsstraffet?

Reflektera över följande: Vilket är det mest hänsynslösa övergreppet mot mänsklig värdighet: 50 piskrapp, eller att i åratal hålla någon fullständigt isolerad från omvärlden och andra människor? Vilket straff är effektivast i att förvandla en människa till ett djur? Dagens fängelsesystem är inte bara ett praktfiasko, det är också en ordentlig jävla skamfläck.


Om straffets huvudsakliga funktion är att fungera avskräckande (vilket det visserligen inte gör) finns det ju ingen principiell skillnad mellan fängelsestraff och kroppsstraff. Båda är lika fåraktiga och inhumana.


(Nu förespråkar jag knappast spöstraff, tvärtom, men herrejösses, lite reflektion, självinsikt och självkritik skulle inte sitta helt fel i vår narcissistiska del av världen.)


Fan, man borde ändå ta och läsa lite mer Foucault.


----------


Tillsist; fatta vad nice om man inte hade någonting för sig om dagarna, då skulle man kunna bygga upp värsta överkroppen. Alltså som ett experiment liksom, det är ingenting jag eftersträvar.


1 kommentar:

  1. jag är ju typ emot bestraffning överhuvudtaget, rent principiellt. våld är äckligt.

    fatta vad onice! att bygga upp värsta överkroppen är ju sämst (beror förstås på hur du menar men jag tänker direkt oproportionerlig och osympatisk biffighet). bara tanken upprör.

    SvaraRadera