torsdag 8 oktober 2009

Om sociala kontra politiska rättigheter

-

Nu har flera svenska företag - som reaktion på att Dole har stämt en svensk filmare, Fredrik Gertten, vars film Bananas!* granskar Doles användande av farliga kemikalier i bananproduktionen - beslutat att sluta köpa bananer från Dole. Företagens reaktioner är givetvis bara ett populistiskt sätt att vinna marknadsandelar, men visar i alla fall på en intressant aspekt av den västerländska diskursen om mänskliga rättigheter.

Det finns två kategorier av mänskliga rättigheter, sociala rättigheter och politiska rättigheter. De politiska rättigheterna inkluderar yttrandefrihet, religionsfrihet, tryckfrihet osv. De sociala rättigheterna inbegriper rätt till mat, rätt till bostad, rätt till försörjning (arbete) osv. När vi talar om mänskliga rättigheter är det emellertid alltid underförstått att det är de politiska rättigheterna som åsyftas. Varför? Det beror på att de sociala rättigheterna, till skillnad från de politiska, går emot kapitalismens logik, och faktiskt ifrågasätter rådande maktförhållanden. I ett kapitalistiskt system är mat, bostad och arbete varor; handelsvaror för kapitalet att göra profit på på marknaden. Att hävda att det är varje individs rätt att i egenskap av människa ha tillgång till mat och tak över huvudet är att ifrågasätta kapitalets fundamentala logik, nämligen att människan är en vara som vilken som helst, och att människans liv och existens är en enda stor marknad i sig. Ett ting kan inte samtidigt definieras som både en vara och en rättighet; tillgång på en rättighet kan alla göra anspråk på, tillgången på en vara beror på pengar och köpkraft.

-

Politiska rättigheter är harmlösa företeelser som kan erkännas utan vidare; de utmanar nämligen inte någon etablerad maktstruktur. Idén om sociala rättigheter ifrågasätter dock hela det kapitalistiska systemets grundvalar.

-

Det är det som förklarar att hela Sverige (inklusive bolagssfären) går i taket när en svensk filmare utsätts för censur, men att samma Sverige blundar när bananföretagen år efter år mördar fackliga aktivister och förgiftar tusentals arbetare med illegala bekämpningsmedel. För vilken är Dole största synd egentligen; censur eller mord? Hyckleri, detta evinnerliga hyckleri!

1 kommentar:

  1. Fan vad bra Björn! Sådan är kapitalismen.

    /ALBIN

    SvaraRadera