onsdag 4 november 2009

Är det okej att skryta? Men ändå, asså fatta äga

"Björn, Anton, Amanda, Caroline och Ann har fått nog. Enligt dem har deras arbetsgivare brutit mot kollektivavtalet på en rad punkter under flera år. Det handlar bland annat om uteblivna, försenade eller felaktiga löner och semesterersättning. Och när de engagerat sig fackligt har de blivit utfrysta och till och med hotade om uppsägning, berättar de anställda.


Björn Högberg är kritisk

- Arbetsmiljön är ju urusel. Jag trodde inte att det såg ut så här på svensk arbetsmarknad 2008, säger Björn Högberg.

- Grunden är att de skrivit på ett avtal som de inte följer. Och när man påpekar det så blir man utsatt för hot, mobbing, diskriminering. Det har till och med förekommit helt ogrundade hot om polisanmälan och om uppsägning.

Vad säger du till dom som tycker att ni gnäller?
- Gnälla och gnälla, det handlar ju om att tecknar man ett avtal så är man förbunden enligt svensk lag att följa det. Det är det enda vi krävt. Det tycker inte jag är gnäll, säger Björn Högberg.

Vad skulle du vilja att arbetsgivaren gjorde i det här läget?
- Först och främst följa ett ingånget avtal. Sen respektera sina anställda. Inte se dom som penga-maskiner utan se dom som delaktiga i arbetsprocessen som får ha en egen vilja och vara självständiga människor. För som det är nu finns det ingen respekt från arbetsgivarens sida mot de anställda överhuvudtaget, säger Björn Högberg.

Ägaren heter Amir Bozaghian och det är hans bror Meissam som är butikschef. När Västerbottensnytt vill intervjua dem för att de ska få bemöta kritiken så försvinner de in i lagret.

Istället hänvisas frågorna till en kvinna, Emma Karlsson, som uppges vara ekonomi- och personalansvarig. Men hon kan inte svara på när hon blev personalansvarig eller hur många anställda hon har ansvaret för.

(...)

Facket kräver skadestånd
Facket kommer nu att kräva skadestånd.
-Det är skrämmande det som pågår i Umeå. Ungdomarna som jobbar där har blivit utsatta för våld och hot, så vi ser allvarligt på det här, säger Ulf Forsling, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket."


Asså fatta äga!



Det är kanske inte direkt vad man förknippar mig med musikmässigt, men hon som sjunger i Makthaverskan har i alla fall Sveriges kanske fetaste röst. Jag blir helt ställd, nästan hypnotiserad, av den.




1 kommentar: