fredag 20 november 2009

Det är lätt att bli arg när svenska företag för femte året i rad delar ut mer än 100 miljarder kronor till aktieägarna, samtidigt som samma företag kastar ut 250 000 anställda i arbetslöshet (för att "det saknas pengar i företaget"). Det är lätt att tycka att det är ett omoraliskt och orättvist förfarande.


Men innan man går i taket av indignation tycker jag man ska reflektera över vad dessa aktieägare faktiskt gör, vilken enorm insats de gör för samhällets välmåga.

Jag tror inte att vi riktigt inser hur mycket dessa människor sliter. Jag tror inte riktigt vi förstår vilket otroligt mödosamt arbete det måste vara att äga företag och aktier. Tänk er bara, man sätter sig vad datorn, trycker på några tangenter och så äger man aktier. Sen sitter man där dagarna i ända och bara äger. Man äger när man sover, man äger när man äter, man äger när man spelar golf, man äger när man kör bil, man äger när man skiter. 24 timmar om dygnet äger dessa människor aktier. De sitter hemma hela dagarna och bara äger. Ibland måste de kanske till och med öppna morgontidningen och kolla aktiekurserna. Ohyggligt.


Kort sagt; att äga är en otroligt värdefull och viktig, men samtidigt förskräckligt slitsam, sysselsättning. Att äga är ingen barnlek inte, om ni nu har trott det.


Vi borde vara tacksamma för att dessa människor offrar sig som de faktiskt gör för vårt gemensamma bästa. Vi borde tacka dem för att de finns, tacka dem för allt nyttigt de bidrar med till hela samhällets gagn.


Så att göra hundratusentals människor arbetslösa, för att sedan strö 100 miljarder över aktieägarna, är ett fullständigt normalt, rättvist och moraliskt rättfärdigat system. Det kallas kapitalism.

4 kommentarer:

  1. du fattar väl att du skulle få jobb på vilken tidning som helst. ta å skicka in alla dina seriösa inlägg till VF, Bodén ska väl pensioneras snart.

    SvaraRadera
  2. på rikt, det vore väl trevligt. att skriva. istället för taxi. jag har inte ens tagit mig tid att läsa detta.

    SvaraRadera