tisdag 10 november 2009

Diverse antiborgerligt


Många liberaler verkar - angående att vi håller på uttömma flera av jordens naturresurser (olja, skogar, jordar, vatten osv.) - i så hög grad vara fångar i sina egna marknadsfundamentalistiska tankebanor att de har svårt förstå att marknadens lagar aldrig kan övertrumfa naturens lagar. I sitt ändlösa upprepande av marknadsdogmer (marknaden kommer att genom prismekanismen automatiskt fixa energitillgången i framtiden; dyrare olja gör det ekonomiskt rationellt att utvinna tidigare olönsamma oljetillgångar) glömmer liberalerna att hur lönsamt det än är i teorin är det fysiskt omöjligt att utvinna energi som inte existerar.

När de fossila bränslena – dvs. den energi på vilken hela den industriella civilisationen är byggd på – tar slut, vilket de ovillkorligen kommer att göra, står marknaden naken, blottat och hjälplös, och i skriande behov av hjälp från den förskräckliga mamma staten. Endast staten, dvs. institutionaliserad politisk handling, har nämligen tillräcklig makt, handlingskraft och planmässighet för att leda in kapitalismen på en hållbarare väg. Staten och kapitalet har alltid, och kommer alltid, sitta i samma båt. Utan organiserad stat – ingen kapitalism. Märkligt bara att liberaler verkar ha så svårt att medge det.


*


Vad kul förresten att man säljer ut den svenska apoteksmarknaden till fyra bolag, varav tre är riskkapitalbolag. Offentligt monopol blir alltså till privat oligopol. Jättesmart, verkligen. Inte ens borgarna själva borde ju kunna vara nöjda med det här.

Kul också att utförsäljningen är så uppenbart idiotisk att inte ens dess förespråkare försöker inbilla sig själv eller andra att det kommer leda till lägre priser eller bättre produkter. Istället hävdas att (den praktiskt taget enda) fördelen med privatiseringen är "bättre öppettider". Som att "dåliga öppettider" skulle vara argument nog för att slå sönder Europas sannolikt bäst fungerande apotekssystem. Och som att öppettiderna inte skulle kunna förbättras inom ramen för ett statligt apotek. Kan dom inte bara säga som det är; att privatiseringarna enbart ( dvs. enbart) handlar om ideologi?



4 kommentarer:

  1. bra divers

    tråkiga dumheter

    SvaraRadera
  2. exakt, liberaler är nakna, hjäplösa blottare.

    SvaraRadera
  3. jävlarns vad mystiskt med anonyma kommentarer

    SvaraRadera
  4. det är ju ändå bara jag

    SvaraRadera